4 razloga zašto treba izbjegavati geliranje noktiju

Previše obveza, premalo vremena, pa tko će se još baviti lakiranjem noktiju, turpijanjem, sušenjem, kad sve to možeš dobiti u salonu. Dugi, kratki, s točkicama, s crticama, french manikura, špicasti, okrugli, jednobojni, šareni, s crtežima, stickerima, cirkonima… Samo pokažeš prstom i tvoji su! Geliranje noktiju postalo je stvar pomodarstva, a sve pod izgovorom da ćeš nekoliko tjedana od tretmana biti potpuno bezbrižna. Uživat ćeš u besprijekornoj manikuri i svi će se diviti ljepoti tvojih ruku. A je li sve baš tako idealno kao što zvuči? Izgleda da nije…

1.Zdravstveni alarm

Stavljanje gela i izlaganje UV zracima na svaka dva-tri tjedna, zasigurno ne možemo smatrati bezazlenim. Osim što oštećuju nokte, nanošenje plastike i gela negativno utječe i na kožu ruku. Nije sporno da ćeš biti zadovoljna izgledom, a jesi li se ikad zapitala što se događa ispod materijala kojim se izvodi geliranje noktiju ili ugradnja?

 

Činjenica da duže vrijeme nećemo moći vidjeti što se događa s našim noktima, nije niti malo obećavajuća, naprotiv. Ovakvi kozmetički tretmani mogu izazvati alergijske reakcije, bakterijske infekcije, pojavu gljivica, a da toga uopće ne budemo svjesni sve dok ne dođe trenutak za skidanje gela. Zbog toga se tehnika geliranja preporučuje samo u specijalnim prigodama, uz obavezno nanošenje kreme za sunčanje s visokim UV faktorom zaštite na nadlanice.

2.Opasne kemikalije

Jedna od “najbanalnijih” posljedica čestog geliranja su lomljivi nokti. Oni vremenom počinju pucati, a događa se da nakon tretmana UV lampom površina nokta postaje osjetljiva te boli ili peče. Također, nokti često promjene i boju, jer ne mogu disati ispod gela.

Apsurd je utoliko veći što upravo tehnika koja je predstavljena kao sinonim za zaštitu i jačanje noktiju, poslije nekog vremena daje potpuno suprotan efekt. Stručnjaci upozoravaju da neovisno o kvaliteti, gelovi sadrže brojne štetne kemikalije koje se apsorbiraju i disanjem te osim što štete noktima, dolazi i do njihovog taloženja u organizmu.

 

3.Gljivice, bakterije, infekcije

Gelirani nokti su idealan “poligon” za razvoj gljivica i bakterija, čak i ekcema. U pripremnoj fazi, nokti se turpijaju, a nokatna ploča istanjuje. Na ovim mjestima zadržava se voda, a kada preko njih nanesemo sloj gela, voda više ne može ispariti i tako dolazi do razvijanja bakterija i gljivica koje se ne mogu liječiti sve dok se gel ne ukloni.  

Kako saloni uglavnom ne koriste novu turpiju ili škare prije svakog klijenta, budi sigurna da kozmetičar kojeg posjećuješ redovito dezinficira opremu kako ne bi riskirali dobivanje infekcije.

4.Rizici UV zračenja

Za sušenje gela koriste se lampe koje funkcioniraju po principu UV zraka i imaju za cilj vezanje gela za nokte. Ovaj segment se ujedno smatra i najštetnijim, jer UV zraci ugrožavaju kožu ruku i izazivaju njeno ubrzano starenje, hiperpigmentaciju, kontaktni dermatitis i alergije.

 

Neka istraživanja pokazuju direktnu povezanost između ultraljubičastog zračenja kojem izlažemo nokte i raka kože, dok druga negiraju ovakav stav tvrdeći da bi za razvoj bolesti bilo potrebno oko 250 godina tjedne manikure.

Ako se vratimo na početak i stavimo na vagu uštedu vremena i sve rizike koje nosi geliranje noktiju, izgleda da je sve vrlo jasno – trk u parfumeriju po klasične lakove i vesele boje koje će obilježiti sezonu pred nama. Što je sigurno – sigurno je!

Pročitaj više: Proljetni manikura trend: negative-space nokti

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris Color Rich 228

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Show Downtown Red

  Naručite odmah
 • YSL La Laque Couture Limited Edition - Rose Luminescent

  Naručite odmah
 • Lancôme New Le Vernis 301

  Naručite odmah
 • Lancôme Le Vernis Top Coat

  Naručite odmah
 • Maybellne New York Color Show Latte

  Naručite odmah
 • YSL La Laque Couture Limited Edition - Blanc Figuratif

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Rich 770

  Naručite odmah

Povezane teme: nokti , njega , proljeće, manikura

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Kako oporaviti kožu poslije sunčanja

Svjesni koliko je UV zračenje štetno i koliko je zaštita od sunca je neophodna, otkrivamo ti kako intenzivno hidratizirati kožu, oporaviti je nakon iz...