Povijest laka za nokte

Antički nokti

Sve je zapravo počelo iznenađujuće davno pa se prvo bojenje noktiju spominje  još u Kini 3000. godine prije nove ere! Bilo je to, da budemo precizni, bojenje vrhova prstiju i prakticirala ga je kraljevska obitelj. Njegovali su jako duge nokte koji pokazatelj da ne moraju ništa raditi. Tisućljeće-dva kasnije, ono što danas zovemo lak za nokte radio se od pčelinjeg voska, bjelanjka, boja iz povrća i smole. Omiljene boje kraljevske obitelji bile su srebrna i zlatna, budući je te boje bilo najzahtjevnije dobiti.

U starom Egiptu, boja noktiju ukazivala je na pripadnost klasi. Neutralne boje (ono što bi danas bili nude nokti) nosili su niži slojevi društva, dok su crveni nokti bili znak pripadnosti višoj klasi. Ne čudi zato kult koji sa sobom nosi crveni lak za nokte! A Egipćani su crvenu boju na noktima dobivali  uz pomoć kane. 

Prvi saloni za manikuru

 

A post shared by essie (@essie) on


Stoljećima se njega noktiju mijenjala i razvijala, a prvi salon za manikiru otvoren je 1870. godine u Parizu, a nekoliko godina kasnije niknuo je i u uzbudljivom New Yorku na Manhattanu.

Nokti inspirirani automobilima

Dvadesetih godina prošlog stoljeća, inspirirana akril bojom visokog sjaja za automobile jedna vizažistica isprobala je ove boje i na svojim noktima i vrlo brzo osvojila mlade željne noviteta. Nedugo zatim napravila prvi komercijalni lak za nokte u nekoliko nijansi koji se mogao kupiti u trgovinama čak i u vrijeme Velike depresije.

Zlatni Hollywood i crveni nokti

 

A post shared by essie (@essie) on


Glamurozni crveni nokti slavu su doživjeli u Hollywoodu i s filmovima u boji. Velike zvijezde nosile su jarko crvene nokte, a obožavala ih je i glumica Rita Hayworth. Dakle, prvo Hollywood i visoka moda, a nedugo poslije lakirane nokte je prihvatio i cijeli svijet.

Još nekoliko zanimljivosti

- Prve umjetne nokte izradio je jedan zubar 50-ih godina od zubarskog materijala.

- Sedamdesetih godina nastala je danas poznata francuska manikura

- Punk i grunge pokreti proslavili su crni lak za nokte, ovog puta i na ženskim i na muškim rukama.

Pročitajte još o: Kraljevsko vjenčanje: Lak za nokte koji je šokirao svijet!

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Essie Ballet Slipers

    Naručite odmah
  • Essie Licorice

    Naručite odmah
  • Essie Really Red

    Naručite odmah

Povezane teme: manikura, nokti , essie

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Manikura: Jesenski trendovi

Dok su modni gurui predstavljali najnovije kolekcije za predstojeću jesen, na rukama manekenki mogle su se vidjeti najrazličitije manikure...