Kako izabrati pravu nijansu tekućeg pudera?

Ako tvoja potraga za savršenim tekućim puderom završi i prije nego što je počela, nisi sama. Tekući puder predstavlja važnu makeup investiciju, ali mnoge djevojke imaju problem s pronalaskom svoje idealne nijanse. Ovaj problem se najčešće javlja zbog nedovoljnog broja nijansi u ponudi, ali i zato što većina žena nije sigurna kako odrediti podton svoje kože. U tim situacijama, sve mi izaberemo onaj puder koji nam se učinim odgovarajućim, a potom kasno shvatimo da to ipak nije nijansa idealna za naš ten.

Hajdemo više ne ulagati u pogrešne tekuće pudere, već izabrati onaj pravi – pažljivo isprati sljedeće korake i izbjegni najčešće greške pri kupovini tekućeg pudera!

Kako odrediti osnovnu nijansu tena?

Nijansa tekućeg pudera je osim njegove kvalitete i teksture najbitnija stavka pri kupovini pudera. Prije nego što izabereš nijansu, veoma je važno saznati kakav je ten i podton tvoje kože, pogotovo za situacije kad testeri nisu dostupni u trgovini ili ako proizvod kupuješ online.

Porculanski ten:  Odlike ovog tena su izuzetno blijeda koža osjetljiva na sunčeve zrake. Osobe porculanskog tena uglavnom imaju svijetle oči i teško dobivaju preplanuli ten, ali zato lako izgore na suncu. Zbog toga se njima i preporučuje koristiti puder koji u svojoj formuli sadrži i SPF faktor.

Svijetli ten:  Ako tvoja koža nije drastično svijetla i ako kad si dovoljno uporna možeš pocrniti, imaš svijetli ten. Osobe svijetlog tena mogu imati i svijetle i tamne oči. Ako je tvoj ten svijetli, ne bi trebala koristiti pudere koji su pretamni za tvoju kožu, bez obzira koliko želiš izgledati preplanulo.

Srednje svijetli ten:  Djevojke koje imaju ovakav ten najčešće su smeđooke, a njihova koža nije ni previše svijetla ni previše tamna i lako podnosi sunčeve zrake. Naziva se još i neutralan ton kože, a djevojke s ovim tenom će najlakše naći proizvode za sebe.

Taman (maslinasti) ten:  Ako tvoj ten konstantno izgleda preplanulo, lako podnosiš sunce i imaš tamne oči, onda imaš sreću da imaš maslinasti ten. Samo je važno da ne zaboraviš da je taman ten sklon hiperpigmentaciji više od ostalih tonova kože, pa zato obavezno koristi SPF zaštitu.

Nadamo se da smo prvi korak do pronalaska idealne nijanse sve uspješno završile, ali tu nije kraj! Sljedeći korak je ključan, a tiče se određivanja podtona.

Kako odrediti podton kože?

Podton kože predstavlja razinu topline tvog tena i on se određuje prema boji koja prevladava u njemu. Ako tekući puder koji trenutno koristiš na tebi ima sivkastu nijansu, znači da ne koristiš proizvod namijenjen tvom podtonu kože.

Postoje tri vrste podtonova kože – hladan (oznake C-cold), topao (oznake W-warm) i neutralan (oznake N-neutral). Iako se, po defaultu, pretpostavlja da svijetla kože ima hladan, a tamna topao podton, dok srednje svijetla koža ima neutralan podton, to nije uvijek tako. Kako bi bila sigurna kojoj vrsti tvoj podton pripada, na prirodnom svjetlu pogledaj u svoje vene na nadlaktici, odnosno obrati pažnju na njihovu boju. 

Hladan podton: Tvoje vene su plave ili ljubičaste.

Topao podton: Tvoje vene su zelene ili plavo-zelene.

Neutralan podton: Ako nisi sigurna koje boje su tvoje vene.

Kako izabrati pravu nijansu tekućeg pudera

Kakav nakit nosiš?

Vjerovala ili ne, nakit koji nosiš ti može dodatno pomoći kod određivanja podtona kože. Ako ti bolje pristaje srebro od zlata, tvoj podton je hladan, a ako preferiraš zlatne nijanse, tvoj podton je topao. Neutralnom tenu dobro stoji i srebrni i zlatni nakit.

Nadamo se da smo ti olakšali i da sad razumiješ kako izabrati pravu nijansu tekućeg pudera kad ga kupuješ u svojoj omiljenoj drogeriji, ali i online.

Provjeri naučeno!

Vrijeme je za vježbu! Ispod ovog teksta ćeš pronaći 8 odličnih pudera različitih brandova. Na osnovi prethodnih koraka, koji tekući puder i nijansu bi izabrala za svoj ten? Piši nam u komentarima na našoj FB stranici MakeUp Hrvatska!

Pročitaj još: Profesionalno šminkanje: korak po korak

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Affinitone

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris True Match

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris Infaillible

  Naručite odmah
 • Vichy Dermablend

  Naručite odmah
 • La Roche Posay Toleriane

  Naručite odmah
 • Lancôme Teint Idole Ultra Wear

  Naručite odmah
 • YSL Touche Éclat Le Teint

  Naručite odmah

Povezane teme: šminka, lice, tekući puder , puder , Lancôme , Vichy, YSL, Maybelline New York, L'Oréal Paris, La Roche-Posay, Loreal Paris

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Ovo je 6 savršenih poklona za Dan zaljubljenih

Često osim želje da priredimo neko posebno iznenađenje, nemamo ideju kako to učiniti, pa nam svako biranje poklona predstavlja malu noćnu moru. Dajemo...