Kako očistiti kistove za šminku

Tijekom ovog perioda kada provodiš najviše vremena doma, odmarajući svoju kožu od svakodnevne šminke i pružajući joj dodatnu dozu njege, bilo bi poželjno steći i nekoliko korisnih navika, koje si možda ranije zapostavljala, a koje se tiču higijene alata za šminkanje. Možeš li se sjetiti kada si zadnji put očistila kistove za šminku?

Kako očistiti kistove za šminku

Svakodnevna uporaba kistova za šminku

Mnoge od nas su navikle započinjati jutro nanošenjem korektora i pudera i drugih makeup proizvoda po želji, i to ne prstima, već uporabom kistova za šminkanje, kao i uz pomoć beauty blendera. Lakše je, brže je i ne riskiraš da će ti ostaci makeup-a, koji su ti se možda zadržali ispod noktiju, uprljati odjeću koju si spremila za taj dan. Na njima obično i ne štedimo, jer znamo koliko se isplati investirati u kvalitetne kistove, koje ne grebu kožu i koje ravnomjerno nanose proizvod.

Međutim, kada vratiš kistove za šminku na njihovo mjesto, zapitaš li se koliko su one u stvari važan, da ne kažemo elementarni dio, održavanja higijene lica. Bez obzira na to koristiš li redovito piling hidratiziraš svoju kožu i održavaš je čistom, ako zaboravljaš na čišćenje kistova za šminku, sav ostali trud pada u vodu!

Zašto je čišćenje kistova za šminku toliko važno?

Kistovi za šminku, a naročito kistovi za puder, rumenilo i sjenila, prilikom svake uporabe zadržavaju jedan dio proizvoda na svojim vlasima. Poslije svakog njihovog sljedećeg korištenja, ta mala količina proizvoda koja je ostala na njima pomiješa se s viškom sebuma iz kože, koji se prirodno luči kod svakoga i onda se na njima stvori savršena površina za razvoj bakterija.

Kada se na njima razvije mnoštvo bakterija, te ih ti nesvjesna toga, sljedećim korištenjem kistova za šminkanje naneseš na svoju kožu lica, e tada nastaju oni problemi s kožom lica za koje do sada nisi imala objašnjenja. Tada se pojavljuju alergijske reakcije, crvenilo na koži, perutanje lica, kao i miteseri i prištići.

Kako očistiti kistove za šminku

Ako ti možda sada padaju na pamet i situacije, kada si puder ili korekor nanosila na lice, kako bi prekrila neke prištiće, onda znaš koliko puta je čitavu situaciju mogao pogoršati prljavi kist za šminkanje. Zato je izuzetno važno održavati svoje kistove za šminku i to na pravi način.

Mnogi ovako čiste kistove za šminku

Mnogi kistove čiste u ruci, tako što ih jednom rukom pritišću o dlan druge ruke, pod toplim mlazom vode, dok sva nečistoća ne izađe iz njih, ali na ovaj način riskiraš da im se oblik kista izdeformira, kao i da drška kista otpadne s njih.

Vlasi na kistovima su jako osjetljive i ako ih pritišćeš možeš ih oštetiti, a ako voda dospije do ljepila koje spaja dršku kista s samim vlasima, ono će onda popustiti i drška se onda može odvojiti i učiniti kist neupotrebljivim.

Kako očistiti kistove za šminku

Kako pravilno očistiti kistove

Kako bi pravilno očistila prljave i više puta korištene kistove za šminku potrebni su ti:

- Zdjela (šira čaša ili šalica će odgovarati) u kojoj ćes oprati sve svoje prljave kistove

- Šampon za bebe ili šampon na biljnoj bazi

- Topla voda

- Ručnik

U zdjelu u kojoj ćeš oprati sve svoje kistove za šminkanje, ulij malo tople vode i stavi malu količinu baby šampona ili šampona na biljnoj bazi (žlica za juhu otprilike) i onda postavi kistove u nju, pazeći da ih ne pritišćeš u zdjelici, kako se ne bi izdeformirale njihove vlasi.

Ostavi ih da odstoje u zdjelici 20 minuta, zatim svaki kist posebno ostavi okrenut na dolje pod topli mlaz vode, ne pritišćući ga o dlan, već samo isperi ostatke prljavštine s njega. Poslije toga, kist obuhvati laganim pritiskanjem kako bi odstranila višak vode. Ostavi kistove da se osuše na ručniku, a one veće kistove postavi tako da njihove vlasi ne dodiruju nikakvu podlogu, već da stoje na rubu nekog stola ili komode kako se ne bi izdeformirale.

Kako očistiti kistove za šminku

Koliko vremena treba da se kistovi osuše poslije pranja?

Sušenje većih kistova za šminku, može trajati i cijeli dan, dok manji kistovi mogu biti suhi i već poslije 3 do 4 sata. Zato ti predlažemo da ovo radiš minimalno jednom tjedno prije spavanja, kako bi ti se i jedne i druge osušile tijekom noći.

Pravilnim održavanjem alata za šminkanje, učinit ćeš dobro svojoj koži ali ćeš i produljiti vijek trajanja svojih kistova za šminku. Sada, kada znaš koliko je ovo važno, nadamo se da će ti ovo postati dio tjedne beauty rutine.

Kako ti održavaš svoj alat za šminkanje? Piši nam u komentarima!

Pročitaj još: Puder u kamenu: sve što ste ikad željeli znati

Za ovaj izgled preporučujemo

 • NYX Professional Makeup Pro Beauty

  Naručite odmah
 • NYX Professional Makeup Pro Dual Fiber Powder Brush

  Naručite odmah
 • NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop Foundation Brush

  Naručite odmah
 • NYX Professional Makeup Total Control Drop Foundation Buff

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Blush 25 Pink

  Naručite odmah
 • NYX Professional Makeup Born To Glow Neutral Tan Concealer

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Burgundy Bar Palette

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Master Chrome

  Naručite odmah

Povezane teme: šminka, lice, konturiranje, sjenila za oči , sjenčanje lica , njega , tekući puder , puder , rumenilo, korektor, nyx, nyx, NYX Professional Makeup Can't Stop Won't Stop, Maybelline New York, Maybelline New York, njega lica, beauty blender, makeup spužvica

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrirajte se kako biste mogli ostaviti komentar

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Top 8: Najbolji puderi za prekrivanje

Osnovna odlika full coverage pudera je opstanak na tvojoj koži tijekom cijelog dana i praćenje tempa svih tvojih obaveza. Predstavljamo ti naših top 8...