Kistovi za šminkanje: sve što ste željeli znati, a niste imali koga pitati

Bez alata nema ni zanata. To apsolutno vrijedi i za šminkanje. Kako bi svoje make-up performanse mogla izvoditi slobodno i uspješno, potrebni su ti kistovi za šminkanje. Koliko njih, za koju namjenu, kakvog oblika, gustoće i čvrstoće? Rješavamo za tebe sve dileme kada su u pitanju kistovi za šminkanje.

Kistovi za šminkanje: sve što ste željeli znati, a niste imali koga pitati

Kist za rumenilo

Veliki, gusti, okrugli kist za nanošenje rumenila vjerojatno je prvi koji si smjestila u svoj organizator šminke. Jedan je od osnovnih komada za šminkanje za početnike i svakako jedan od najvažnijih. Možeš ga koristiti i za nanošenje bronzera. Kako bi ti dugo (i sigurno) služio, važno je održavanje: redovito pranje baby sapunom i temeljito sušenje. Ovo vrijedi za ovaj, ali i za sve ostale kistove za šminkanje. Navikni se da pribor za šminkanje treba oprati nakon svake upotrebe i tvoja će šminka za svaki dan biti uvijek spremna. 

Kosi kist za rumenilo

Još jedna varijanta malo preciznijeg i možda nepravedno manje popularnog kista za rumenilo je – kosi kist. Ovaj kist pomoći će ti preciznije nanijeti rumenilo u luku koji jasno prati jagodične kosti. Veći je od običnog kista za rumenilo, plosnat je, a na vrhu je koso rezan. Lako ćeš ga prepoznati i uživati u njegovom korištenju.

Kist za puder

Ovaj kist izgledom podsjeća na okrugli kist za rumenilo, ali važno je da ne koristiš isti za obje namjene. Zašto? Pa da ne bi imala ostatke rumenila po cijelom licu! Dakle, za finiš i nanošenje mat kamenog pudera ili pudera u prahu odlično će ti poslužiti kist za puder. Naša je preporuka kist od prirodnih materijala koji je posebno nježan prema licu.

Kistovi za šminkanje sve što ste željeli znati, a niste imali koga pitati

Kist za tekući puder

Postoji nekoliko načina za nanošenje tekućeg pudera. Vjerojatno je najrasprostranjenija ona stara dobra metoda nanošenja prstima. Mi te ipak ohrabrujemo da u svoj organizator šminke smjestiš i kist za tekući puder. Uz njegovu pomoć lako ćeš ravnomjerno nanijeti tekući puder po cijelom licu, i to od sredine prema vanjskim dijelovima lica. Kist za tekući puder je plosnat, ali puniji i može imati zaobljen vrh. Isprobaj ga, a mi vjerujemo da će postati dio rutine koju čini tvoja šminka za svaki dan.

Blender za tekući puder

Jedna od relativno novijih spravica koja nije kist za šminkanje u klasičnom smislu, ali ima istu namjenu je blender za tekući puder. Izrađen je od spužvastog, fleksibilnog materijala, a omogućit će ti ravnomjerno nanošenje pudera preko cijelog lica i ujednačavanje teksture. Dodatni savjet bio bi močenje blendera prije uporabe, tako da ga pod mlazom vode stisneš nekoliko puta.

Kist za korektor

Ova spravica će ubrzati, olakšati i unaprijediti nanošenje korektora. Uz pomoć kista  za korektor izbjeći ćeš bijele mrlje na licu nakon nanošenja korektora na željeno mjesto, budući da je ovaj tanki kist spužvaste strukture izuzetno precizan. Dakle, možda nije neophodan, ali je vrlo korisna stvar za tvoj organizator šminke, naročito ako spadaš u pedantne make-up korisnice.

Kist za ruž

Kist za ruž apsolutno moraš imati. Tanki, mekani kist za ruž olakšat će ti nanošenje omiljenog ruža za usne, bilo da je on čvrste ili tekuće teksture. Zgodnih je dimenzija pa će stati i u najmanju torbu za izlazak. Kist za ruž posebno je koristan kada na red dođu jače boje, gdje je preciznost najvažnija. Njime možeš prvo uokviriti usne, a zatim laganim pokretima postepeno popunjavati cijelu površinu usana do željenog rezultata. Ako do sada nisi probala kist za nanošenje ruža, učini to i bit ćeš oduševljena.

Kistovi za šminkanje sve što ste željeli znati, a niste imali koga pitati

Kist za sjenila za oči

Nanošenje sjenila za oči nezamislivo je bez ovih kistova. Najrasprostranjeniji su spužvasti kistovi za šminkanje očiju.  Oni zašiljeni, manje površine, idealni su za precizno nanošenje sjenila za oči u obliku tanje ili punije crte, kao i za uokvirivanje očiju. One nešto veće površine koristi za nanošenje sjenila na cijeli kapak, a mogu biti i spužvasti ili od dlačica, plosnati i ravno rezani. Postoje i kistovi za sjenila koja se koriste za bledanje boje pa su korisni kod svih oblika sjenčanja kapaka.

Kistovi za šminkanje: sve što ste željeli znati, a niste imali koga pitati

Četkica/češljić za obrve

Ovo je zgodna četkica koja će ukrotiti podivljale obrve. Može se koristiti i sama, ali i u kombinaciji s olovkom ili sjenilom za obrve. U drugoj varijanti, prvo naneseš sjenilo ili olovku, a zatim raščešljaš obrve. Želiš praktičan savjet? Četkica od istrošene maskare može poslužiti za oblikovanje i fiksiranje obrva, samo je ne zaboravi prethodno oprati.

Kist za finiš

Profesionalni vizažisti imaju hrpu kistova za šminkanje. Ovi koje smo ovdje nabrojali bit će ti više nego dovoljni za ono što zahtjeva tvoja šminka za svaki dan. Ipak jedan od kistova za šminkanje koji najčešće koriste profesionalci, a vrlo je koristan je kist za finiš. Prije nego počnu šminkati oči, profesionalni vizažisti nanesu iznad jagodica malo veću količinu pudera u prahu. Kada završe s kompletnim šminkanjem, lepezastim kistom u nekoliko pokreta uklone sav višak šminke s lica, zajedno s eventualnim tragovima sjenila za oči koje je palo na jagodice i obraze tijekom šminkanja. Dakle, vrlo korisno! Preporučujemo spremiti u svoj organizator šminke!

Veseliš li se odmotavanju svog organizatora šminke koji čuva sve tvoje kistove za šminkanje i kretanju u svoj slikarski make-up poduhvat? Samo naprijed! Sada imaš sve što ti treba!

Pročitaj još i: Kako pravilno i koliko često čistiti „alat“ za nanošenje šminke

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'oreal Paris La Petite Palette

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris Infallible Blush Paint Palette

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Powder Matte Lipstick 10

  Naručite odmah
 • Affinitone Foundation by Maybelline New York

  Naručite odmah

Povezane teme: šminka, lice

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrirajte se kako biste mogli ostaviti komentar

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Jesi li čula za konturiranje trepavica

Važna vijest za sve ljubitelje šminkanja: konturiranje trepavica je novi makeup fenomen koji će “pokoriti” planet! ...