Kratka povijest kompaktnog ili pudera u kamenu

Ljudima je od davnih vremena šminka bila način kojim su isticali svoj društveni status, tjerali zle sile ili jednostavno, činili svoj izgled privlačnijim.

Jedno od osnovnih sredstava svakako je bio kompaktni puder. Nećemo pogriješiti ako kažemo da ovaj, danas vrlo popularan proizvod, postoji od kada postoje i ljudi. Povjesničari tvrde da se kompaktni puder upotrebljavao mnogo prije stvaranja egipatskog kraljevstva, kolijevke velikog broja make-up proizvoda kakve danas poznajemo.

Znak visokog društvenog statusa

povijest pudera

Za vrijeme Kleopatrine vladavine, kompaktni puder je bio vrlo popularan i često korišten proizvod u svakodnevnom životu kako žena, tako i muškaraca.

No, slobodno možemo reći da je za popularnost pudera najzaslužnija Marija Antoaneta. U doba Luja XV, svijetla put je  bila stvar prestiža. Naime, ljudima je bilo važno da im koža bude što svjetlija, jer je to značilo da dolaze iz visokih društvenih slojeva. U to vrijeme, bogati i utjecajni ljudi nisu smjeli sebi dozvoliti pretjerano izlaganje suncu kako im koža ne bi potamnila što je bio sinonim siromaštva i nižeg društvenog statusa. Za posvjetljivanje kože lica koristili su upravo kompaktni puder i to u velikim količinama. I sama Marija Antoaneta se nikada nije odvajala od pudera i gdje god bi išla uvijek je sa sobom nosila zalihe ovog dragocjenog proizvoda. Kako je popularnost pudera rasla, tako su francuski kozmetičari osmislili puder u različitim bojama koji se nanosio na kapke i obraze.

Postaje dostupan i nižim slojevima

povijest pudera

Tijekom godina kompaktni puder je postao sastavni dio kozmetičke torbice popularnih glumica i pjevačica, što ga čini dostupnim i pripadnicama srednje društvene klase. Ubrzo postaje glavni proizvod velikih kozmetičkih brendova koji se i do današnjih dana utrkuju u inovacijama i idejama za ovog „beauty čarobnjaka“.

Danas se kompaktni puder može naći u bezbroj nijansi i tekstura.

Kako je samo uzbudljiv život velikih make-up proizvoda, zar ne?   

Pročitajte još o: 10 zapovjedi kompaktnog pudera

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Maybelline Fit Me Matte+Poreless Powder

    Naručite odmah

Povezane teme: šminka, puder

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrirajte se kako biste mogli ostaviti komentar

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Makeup In The City: Dunjin Makeup Look

Jesi li spremna za jedan potpuno drugačiji doživljaj gledanja makeup tutorijala i ove specijalne Makeup In The City epizode...