Kratka povijest tuševa za oči

Make-up proizvodi su one sitnice koje nam pomažu ne samo da izgledamo ljepše već da se tako i osjećamo. Pomoću njih možemo potpuno promijeniti izgled i svom licu dati definiciju kakvu želimo. Stoga i ne čudi činjenica da su se još od davnina žene pokušavale pokoriti različitim beauty ritualima. Jedan od make-up proizvoda koji ima vrlo dugu povijest je svakako tuš za oči. Tuš se prvi put spominje još u doba starog Egipta i Mezopotamije.

Drevni Egipat


Prije 12 000 godina jednu vrstu tuša upotrebljavali su podjednako i muškarci i žene, time pokazujući pripadnost visokom staležu. Korišten je ne samo za isticanje očiju već i da im pomogne u borbi s prvim znakovima starosti – bora koje su se pojavljivale pod utjecajem jakog sunca i pustinjskog vjetra. Osim toga, drevni Egipćani su vjerovali da ih tuš štiti od djelovanja zlih sila. U smjesu koju su koristili u ovu svrhu, Egipćani su dodavali malu količinu soli, kako bi izbjegli neželjene infekcije oka. S godinama je tuš postajao sve popularniji i sve više su ga koristili i pripadnici nižih klasa. U vrijeme kada je Egipat postao provincija Rimskog carstva, tuš je već naveliko bio prepoznatljivi simbol svih Egipćana. Padom Egipatskog carstva u zaborav pada i uporaba tuša za oči. Svoj veliki povratak na make-up scenu, tuš doživljava u doba renesanse.

Hollywoodski povratak


Tijekom dvadesetih godina dvadesetog stoljeća sve više pripadnica ljepšeg spola odbacuje viktorijanski stil oblačenja i šminkanja i svoju inspiraciju crpi od poznatih glumica Hollywooda. Upravo u to vrijeme, sve velike kozmetičke kuće počinju proizvoditi nove proizvode i vraćati stare na modnu scenu. Tijekom 1922. kada je prvi put otvorena Tutankamonova grobnica, svijet je ponovo vidio ljepotu naglašenih očiju. Od tada, tuš postaje omiljeni make-up proizvod žena diljem svijeta.

Što nas čeka u budućnosti?

Danas ne postoji djevojka koja nije barem jednom u životu koristila tuš za oči. Može se naći u bezbroj varijanti, oblika i boja. Pitamo se kako će se mijenjati i kako će izgledati za stotinjak godina...vrijeme će pokazati...

Pročitajte više o: Kratka povijest maskare

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Maybelline New York Sensational Liner

Povezane teme: tuš, oči

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrirajte se kako biste mogli ostaviti komentar

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Top 10 proizvoda za šminkanje očiju za početnike

Saznaj što sve podrazumijeva šminkanje očiju za početnike, kojih to 10 proizvoda moraš imati u kozmetičkoj torbici i što znači šminkanje očiju po kora...