Nauči kako kombinirati boje u šminkanju

Kako bi bila sigurna da si odabrala pravi makeup za sebe ili nanijela odgovarajuću nijansu sjenila, koja pristaje baš tvojoj boji očiju, vodi se trikom profesionalnih vizažista i kombiniraj boje na njihov način. Sljedeći savjet za komplementarne boje i njihovu uporabu u makeup-u će ti pomoći u tome.

Kotač boja

Kao što je za slikare neophodno poznavati boje, pravila njihovog kombiniranja i nijansiranja, kako bi postigli harmoniju boja u slikarstvu, tako je i za one koji se žele posvetiti profesionalnom šminkanju važno da znaju kako primijeniti ta pravila kombiniranja boja u makeup-u. Zato je bitno razlikovati primarne od sekundarnih boja, kao i koje boje nastaju njihovim miješanjem. 

Primarne boje su crvena, žuta i plava i od njih nastaju sve ostale boje iz spektra. Sekundarne boje nastaju miješanjem primarnih boja i one su zelena, ljubičasta i narančasta. Svaka od ovih boja ima svoje nijanse od najsvjetlije do najtamnije i njima se možeš dodatno poigravati u tijeku šminkanja.

Nauči kako kombinirati boje u šminkanju

Što su komplementarne boje

Komplementarne boje su boje koje su direktna suprotnost jedna drugoj na kotaču boja i one u slikarstvu naglašavaju jedna drugu. Kod šminkanja komplementarnim bojama vrijede malo drugačija pravila. One se koriste i za isticanje i za prekrivanje, u ovisnosti o kom dijelu šminkanja se radi.

Uklapanje sjenila s bojom očiju

Kad je u pitanju šminkanje očiju korištenjem komplementarnih boja, onda se one koriste kao i u slikarstvu, za naglašavanje boje očiju. Dakle, bilo bi dobro znati koje sjenilo odgovara tvojoj boji očiju.

Smeđe oči

Kod nanošenja prave boje sjenila za smeđe oči, šanse za grešku su veoma male i njima pristaju skoro sve nijanse. Zato je korištenje palete sjenila s različitim spektrom boja, poput Maybelline New York Lemonade Craze palete sjenila, pun pogodak. Ova paleta sadrži čak 12 različitih nijansi, intenzivnih boja koje se nanose u jednom potezu. Pogledaj samo kako je Marija samo pomoću ove jedne palete kreirala 4 potpuno različita look-a i kako to dobro izgleda:

Plave oči

Kako bi plava boja očiju bila još zapaženija upotrebljavaj sjenila koja su zlatnih, bakrenih i narančastih nijansi. One će plavim očima pružiti neophodnu dozu topline i učiniti ih još razigranijim.

Zelene oči

Zelene oči naglašavaj crvenim i ljubičastim nijansama. Tu spadaju mahagonij, burgundy i bakrene. Ako zelenu boju očiju želiš istaknuti zelenom bojom, onda se trudi odabrati najtamniju nijansu zelene iz palete. Boje koje će učiniti da zelene oči izgledaju umornije su one s ružičastim podtonovima, tako da njih trebaš izbjegavati.

Nauči kako kombinirati boje u šminkanju

Dobivanje pastelnih i zagasitih nijansi sjenila za oči

Dodavanjem bijele boje u tamniju nijansu dobivaju se svjetlije nijanse, ali dodavanjem bijele boje u svjetliju nijansu dobivaju se još toplije pastelne nijanse te boje. Ako crnu boju dodaš bilo kojoj nijansi boje, ona će automatski postati dublja i zagasitija. Najbolje je da zagasite nijanse koristiš kod isticanja pregiba kapka, a svjetlije za prekrivanje ostatka kapka.

Nadam se da će ti od danas u mislima, tijekom šminkanja biti kotač boja i da ćeš ih još uspješnije kombinirati nego inače.

Prekrivanje nepravilnosti na licu

Komplementarne boje se u šminkanju potiskuju kad je u pitanju prekrivanje nesavršenosti na licu. Tako da ih je najbolje koristiti kao trik za prekrivanje tvojih mana i nedostataka na licu. Što to zapravo znači? Ako savladaš uporabu komplementarnih boja, uspješno ćeš prekriti mitesere, crvenilo, prištiće i tamne podočnjake.

Sve nepravilnosti koje su crvene boje na licu prekrivat ćeš zelenom bojom, odnosno korektorom u zelenoj boji. Ako odabereš neku drugu boju iz spektra za prekrivanje crvenila, to neće biti tako uspješno i samo ćeš dobiti zamrljanu nijansu.

Pročitaj još: Nauči se našminkati kao profesionalni vizažist: uvod

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Falsies Lash Lift

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Hyper Easy Pitch Black Eyeliner

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Queen Eyeshadow 15 Precerverance

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris Eye Go Wild Eyeshadow Mega Palette

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Lemonade Craze Eyeshadow Palette

  Naručite odmah
 • Maybelline New York The Blushed Nudes Palette

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Burgundy Bar Palette

  Naručite odmah
 • Maybelline New York The Nudes Palette

  Naručite odmah

Povezane teme: šminka, lice, dnevna šminka, oči , trend , kopiraj look, proljeće, Maybelline New York, L'Oréal Paris, tutorijal, Maybelline New York

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrirajte se kako biste mogli ostaviti komentar

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Koža je više od kože: La-Roche Posay pomiče granice

Htjeli to priznati ili ne, svjesni smo da naše samopouzdanje ovisi i o našoj koži. Podari svojoj koži njegu i zdravlje koje joj i priliči...