Puder u kamenu: sve što ste ikad željeli znati

Puder u kamenu – Nekada dominantan u svijetu šminke

Bez ovog malog make-up pomagala nije se mogla zamisliti svakodnevnica. Mnogo prije nego što su podloge, tekući puderi, kreme u boji i primeri stupili na scenu, puder u kamenu dominirao je u svijetu uljepšavanja. Kako je ljudima šminka oduvijek bila jedan od načina iskazivanja statusa, isprva su ga koristili samo vladari i imućni ljudi. Boja pudera bila je izuzetno svijetla, jer je samo svijetla put označavala stvar prestiža. Bogati slojevi društva nisu se smjeli izlagati suncu i imati tamniji ten pa im je ova mala kutijica uvijek bila pri ruci gdje god išli.

Kasnije, kako se svijest o šminkanju razvijala, tako se i popularnost ovog proizvoda proširila i van vladajućih slojeva i postala obvezna stavka svake ženske torbice. Iako je često korišten u tajnosti i bio zamaskiran kako se na prvi pogled ne bi znalo što je, pomama za njim je samo rasla.

Puder u kamenu: sve što ste ikad željeli znati

Puder za lice, koji je do tada bio u prahu, često se rasipao i nije bio zgodan za nošenje, pa se s vremenom i njegova forma transformirala i puder u prahu je kompresiran, a njegovo nanošenje i nošenje je postalo mnogo lakše i praktičnije. Kutijica pudera se tijekom povijesti također mijenjala i postajala sve kompaktnija, a i dobila je i zrcalo pa odatle i drugi naziv ovog pudera – kompaktni puder. Prvi kozmetičari koji su uočili značaj i potencijal ovog proizvoda i unaprijedili ga kako bi postao ono što je danas, bili su francuski kozmetički stručnjaci.

Uloga pudera u kamenu u kozmetičkoj industriji

Danas je značajna i pozitivna uloga ovog proizvoda za šminkanje nepravedno zapostavljena.

Fiksiranje prethodno nanesenog tekućeg pudera

Najčešće se koristi samo za fiksiranje šminke, odnosno prethodno nanesenog tekućeg pudera. Postoji nekoliko stvari na koje trebaš obratiti pozornost prije nego ga staviš nakon tekućeg pudera. Prvo i osnovno, moraš voditi računa o nanošenju tekućeg pudera, jer ni jedan puder u kamenu, bez obzira na kvalitetu neće uspjeti popraviti pogrešno nanesen tekući  puder. Isto tako nemoj čekati da prođe neko vrijeme nakon stavljanja tekućeg pudera, već odmah fiksiraj lice puderom u kamenu.

Puder u kamenu sve što ste ikad željeli znati

Prekrivanje i matiranje sjaja na T zoni lica

Odlično će matirati sjaj koji se javlja na koži lica, pretežno na čelu, nosu i bradi. Njegova lagana tekstura bit će postojana tijekom cijelog dana, a koža lica će disati.

Zamjena tekućeg pudera u potpunosti.

Ako misliš da kameni puder nije dovoljan i da se ne može usporediti s bilo kojim tekućim puderom pa ga zato izbjegavaš, znaj da griješiš! Danas na tržištu postoje mineralni puderi u kamenu čija prekrivna moć odgovara prekrivnoj moći koju imaju tekući puderi. Ovakvi puderi, osim sjajne moći prekrivanja sadrže i najmanje potencijalnih alergena i pogoduju osjetljivoj koži lica pa su odlični ako se odlučiš za puder za osjetljivu kožu lica u ovoj formi, a ne tekući puder.

Kako odabrati idealan puder u kamenu?

Odredi svoj tip kože

Kako bi odabrala najbolji puder za sebe, prvo se moraš posavjetovati sa svojim dermatologom i odrediti svoj tip kože.

Puder u kamenu sve što ste ikad željeli znati

Puder u kamenu osobito se preporučuje onima koji imaju problematičnu kožu i masnu kožu lica. Za razliku od tekućeg pudera koji začepljuje već proširene pore, puder za masnu kožu lica u kamenu je idealno rješenje. Često je koža koja se lako masti sklona burnim reakcijama na neki od sastojaka tekućeg pudera. Puder u kamenu ne ostavlja masne tragove na koži i ne začepljuje pore, već omogućava koži da diše i bude baršunasta i nježna. 

Puder u kamenu ne odgovara samo  izuzetno suhoj koži lica jer će njegovim nanošenjem suha područja biti još više izražena pa ako imaš takvu kožu odaberi tekući puder za suhu kožu lica

Odredi pravu nijansu pudera za sebe

Puder u kamenu sve što ste ikad željeli znati

Jako je važno da odabereš odgovarajuću nijansu. Preporučujemo ti da odabereš nijansu pudera u kamenu koja je najpribližnija boji tvog tena. Ako se ipak odlučiš za neku tamniju ili svjetliju nijansu od boje svoje kože, nemoj se iznenaditi ako ti šminka bude djelovala neprirodno, a lice kao da si stavila masku.

Kako i uz pomoć čega se nanosi puder u kamenu?

Uobičajeno je da uz proizvod dobiješ i neku spužvicu za nanošenje, ali stručnjaci preporučuju da je ipak ne koristiš, već da puder nanosiš kistom. Najbolji i najpraktičniji je široki, gusti kist koji će najbolje prekriti sve nesavršenosti i rasporediti puder preko cijelog lica. Prilikom nanošenja pudera u kamenu nema potrebe pritiskati kist i utrljavati puder grubim pokretima. Pahuljastim, širokim kistom za šminkanje, lagano nanosi puder od T zone prema ostalim dijelovima lica.

Puder u kamenu sve što ste ikad željeli znati

Puder u stiku – Još kompaktniji puder u kamenu

Zadnjih godina su mnoge kozmetičke kuće izbacile svoje proizvode pudera u stiku. Kao što si vidjela i u povijesti razvoja pudera u kamenu, samo unapređuju načine da ovaj proizvod bude efikasniji i kompaktniji. Puderi u stiku manji su od onih u kutijici i veličine su ruža za usne. Često imaju i višestruku namjenu pa su odlična zamjena i za druge proizvode poput korektora, pudera i highlightera. Ako ga već nisi isprobala, preporučujemo ti da ga obavezno svrstaš u obvezne dnevne make-up proizvode koji su ti uvijek pri ruci.

Trikovi profesionalaca – Druge namjene pudera u kamenu

Za kraj ovog vodiča otkrivamo ti još i make-up trikove profesionalaca uz pomoć pudera u kamenu:

- Nanose ga i na kapak, prije nanošenja sjenila za oči, osobito kada šminkaju nekoga s masnom kožom. Na ovaj način matiraju kožu kapka i sprječavaju razlijevanje tekućeg tuša za oči

- Vizažisti često nanose kompaktni puder tankim kistom i nakon prvog sloja maskare, prije nego nanesu drugi sloj. Zahvaljujući ovom triku, trepavice imaju veći volumen i duljinu.

Pročitaj još: Kako šminka i frizura mogu učiniti da izgledaš mlađe

Za ovaj izgled preporučujemo

 • L'Oréal Paris True Match Powder

  Naručite odmah
 • NYX Professional Makeup Studio Finishing White

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Compact Powder Buff Beige 130

  Naručite odmah
 • Giorgio Armani Neo Nude Powder Foundation

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Matte

  Naručite odmah
 • Giorgio Armani Power Fabric Compact Foundation

  Naručite odmah
 • NYX Professional Makeup Mineral Matte Finishing Powder

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Fit Me Compact Powder

  Naručite odmah

Povezane teme: šminka, lice, sjenčanje lica , puder , Armani, NYX Professional Makeup , Maybelline New York, L'Oréal Paris

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Top 3 kreme s hijaluronskom kiselinom

Korist skincare proizvoda s hijaluronskom kiselinom uvelike je dio kolektivne svijesti, ali sad smo zasukali rukave i za tebe izdvojili najbolje od na...