Trajna šminka usana: za i protiv

Iako se trajna šminka usana često smatra pomodarstvom, ona zapravo predstavlja jedan od načina za korigiranje i prekrivanje nedostatka. Blijede usne, naročito one nejasno definirane, dobit će jasniju konturu i željeni pigment, a tanka usta punoću. Ipak, prije nego se odlučiš na ovakav korak, neophodno je da sagledaš širu sliku i jasno uvidiš sve prednosti i mane ove korekcije.

 

Trajna šminka usana prije i poslije

Mnogim ženama ritual uljepšavanja predstavlja svetinju, ali ima i onih kojima je svakodnevno šminknje veliki teret. Zato se za permanentni makeup najčešće odlučuju osobe koje vole prirodni izgled i laganu šminku za prekrivanje mana. Proces mikropigmentacije označava unošenje pigmenta u epiderm, u ovom slučaju, epiderm usana. Glatka koža puno bolje prima boju, zato je prije svega potrebno napraviti dobar piling kako bi se uklonile izumrle stanice. Nakon toga se olovkom crtaju konture, a zatim radi pigmentacija. Tek kad se klijent složi sa novim izgledom – oblikom i bojom, može se realizirati. Boja se pomoću specijalnog medicinskog aparata, laganim pokretima ruke unosi u gornji sloj epiderma i tu ostaje tri do pet godina, ovisno o metodi, starosti kože, metabolizmu i vrsti boje koja se koristi. Iako je tretman bezbolan, moguće je primiti lokalni anestetik. Osjećaj blage zategnutosti kože smatra se sasvim normalnom reakcijom i može potrajati nekoliko dana.

 

Sve što moraš znati

Tehnike mogu biti različite - od konturiranja, preko sjenčanja do rekonstrukcije usana, a za koju ćeš se odlučiti, isključivo ovisi o tvojim potrebama i željama. Mnogima je upravo sjenčanje favorit, jer se nepravilnosti lako eliminiraju, nema posebno vidljivih tragova intervencije, te sve izgleda dosta prirodno.

Kako bi tako i ostalo, neophodno je izvesti dvije korekcije u razmaku od 14 dana. Proces traje od 90 do 120 minuta, a korekcije oko sat. Pigmenti mogu biti organski i neorganski. Kod prvih, boje su dosta jače i upadljivije, ali i osjetljivije na svjetlost i toplotu, te brže blijede, dok su drugi postojaniji.

Njega i mjere opreza

Njega trajnog makeup-a najvažnija je desetak dana nakon tretmana. Po preporuci kozmetičara, na tretirano područje potrebno je redovito nanositi adekvatne kreme koje će spriječiti eventualno stvaranje infekcija, ali i djelovati na regeneraciju kože. 

U ovom periodu izbjegavaj izlaganje suncu, agresivne preparate, odlazak u saunu ili na bazen. Obavezno koristi preparate sa zaštitnim faktorom kako bi pigmet na usnama što duže bio postojan.

 

Ukoliko patiš od nekog hroničnog oboljenja ili stanja, obavezno se posavjetuj sa liječnikom pije nego se odlučiš za postupak. Osobe sklone pojavi herpesa moraju znati da se trajna šminka usana tretira kao ozljeda kože, zato se virus koji je i ovako prisutan u organizmu poslije ovog tretmana lako može aktivirati, čak i više nego što je to uobičajeno.

Pigment koji unosimo u kožu smatra se vrstom implantata, zbog čega mora biti dermatološki ispitan. Tako ćeš izbjeći neželjene reakcije, prije svega, alergije.

Trajna šminka usana cijena

Cijena nikada ne smije biti presudna prilikom izbora salona, jer skuplje ne znači i bolje. Najvažnije je da se postupak izvodi u strogo higijenskim uvjetima i to isključivo na mjestima koja imaju sertifikat za pružanje konkretne usluge (one koja ti je potrebna); radne povšine i alat moraju biti dezinficirani, osoblje zaštićeno rukavicama i maskama za lice, igle namijenjene za jednokratnu uporabu, a boje se moraju ukapavati u alat direktno.

 

Tri put mjeri, jednom sijeci - Trajna šminka usana iskustva

Rizik od infekcija uvijek postoji, kako zbog nehigijenskih uvjeta u neprovjerenim salonima, tako i zbog neadekvatne njege poslije tretmana.

Iako je paleta nijansi koje se mogu aplicirati na usne prilično široka, dobro razmisli sa kojom bojom na usnama bi se voljela buditi narednih nekoliko godina. Još bolje, razmisli postoji li ta boja uopće! Ipak, trendovi se brzo mijenjaju, a trajna šminka može predstavljati prilično ograničavajuću okolnost u tvom životu.


Ako ne želiš riskirati, igraj na sigurno! “Naoružaj” se omiljenim bojama tekućih, bullet, mat ili sjajnih ruževa - što god ti je srcu draže, i spremno dočekaj proljeće!

Pročitaj još: Trendovi: Najaktualniji makeup proizvod i ovog mjeseca

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Lancôme Matte Shaker Lipstick - Energy Peach

  Naručite odmah
 • NYX Professional Makeup Suede Matte Lipstick - Spicy

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris Isabel Marant Lip Gloss - Amaze

  Naručite odmah
 • Maybelline New York x Puma SuperStay Matte Ink Lipstick - Fearless

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris Color Riche Shine - High on Craze

  Naručite odmah
 • Maybelline New York x Puma SuperStay Matte Ink Lipstick - Unstoppable

  Naručite odmah
 • YSL Rouge Tatouage Couture Matte Stain - Fuchsia Mark

  Naručite odmah
 • NYX Professional Makeup Powder Puff Lippie - Bby

  Naručite odmah

Povezane teme: šminka, usne, ruž, trend , olovka za usne

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Sve što možda nisi znala o beauty brendu NYX Professional Makeup

Porijeklom iz Amerike, točnije Los Angelesa, ovaj globalni brend posluje na više od 70 tržišta, poznat je po proizvodima koji zadovoljavaju visoke kri...