7 stvari koje možda niste znali o SPF-u

Proljetno sunce odavno je tu, a ljetno samo što nije stiglo. Iako se prognozi „sunce, more, ljeto“ svi veselimo, ona najavljuje i sve veći UV indeks koji nije bezazlen. Kako bi zaštitili kožu od njegovih štetnih posljedica, zaštita od sunca najvažniji je korak u rutini njege kože. No ovoga puta nećemo previše o tome jer se o UV zaštiti mnogo priča i zna. Bez obzira na učestalu temu, dosta je pitanja na koja se rjeđe odgovara i zato nam neka od najčešćih donosi Ana Marija, Kiehl's savjetnica za njegu kože koja se svakodnevno susreće s njima:

- Da je zaštita od sunca važna, znaju više-manje svi i moram priznati da mi je drago što u zadnje vrijeme primjećujem podignutu svijest o njoj. Bez obzira na to, svakodnevno se susrećem s brojnim pitanjima o kojima se ne priča toliko često i zato donosim odgovore na njih.

7 stvari koje možda niste znali o SPF-uŠto označavaju oznake poput SPF, PA++++, UVA i UVB?

Kada se priča o UV zrakama, bitno ih je razdvojiti na UVA i UVB jer potpuno drugačije djeluju na kožu. UVB zrake (B kao „burn“) su odgovorne za tamnjenje i opekline. Ne prodiru kroz oblake te su ljeti izraženije. S druge strane, UVA zrake (A kao „ageing“) su jednako jake cijelu godinu, ne blokiraju ih niti oblaci niti staklo te su za razliku od UVB zraka bezbolne. Iako neće uzrokovati žarenje i nelagodu, one vrlo duboko prodiru i dugoročno uzrokuju starenje, hiperpigmentacije i razvoj raka kože. Kako bi se zaštitila koža od jednih i drugih, koristi se zaštita od sunca koju često skraćeno zovemo – SPF. Ta riječ uglavnom se udomaćila u govoru, iako možda većina sa sigurnošću ne zna njezino značenje. Riječ je o kratici riječi Sun Protection Factor koja okvirno prikazuje koliko se vremena može provesti na suncu, a da se koža ne izloži oštećenjima u odnosu na provedeno vrijeme bez zaštite. Drugim riječima, ako koži bez zaštite u prosjeku treba 5 do 30 minuta da izgori (to ovisi o tipu kože, dobu dana i lokaciji), faktor 30 će omogućiti 30 puta dulji boravak na suncu. Recimo, ako je UV indeks visok, već 10 minuta bit će dovoljno za opekline no ako nanesemo SPF 30 u adekvatnoj količini, dobit ćemo 300 minuta odnosno 5 sati boravka na suncu bez opeklina. Na ovaj način mogu se gledati samo opekline jer se SPF odnosi samo na UVB zrake. Razina UVA zaštite prikazana je PPD oznakom pa recimo na Kiehl's zaštitnim faktorima možete vidjeti oznaku PA++++, što je oznaka najviše razine zaštite.

7 stvari koje možda niste znali o SPF-u

Koja je razlika između kemijskog i mineralnog zaštitnog faktora?

Kemijski zaštitni faktor je hranjiva, hidratantna formula koja se može koristiti samostalno ili samo povrh seruma bez potrebe za kremom, dok mineralni faktor nema moć hidratacije već je čista zaštita od sunca, stoga se nanosi povrh uobičajene rutine. Najveća razlika je ipak u načinu djelovanja. Dok kemijski zaštitni faktor razgrađuje UVA i UVB zrake, mineralni stvara fizičku barijeru te ih reflektira od sebe poput zrcala. Baš zato što stvara fizičku barijeru, potrebno ga je nanijeti nešto više. Mineralni zaštitni faktor je odličan izbor za osjetljivu kožu i/ili kožu sklonu aknama, a tu mogu izdvojiti Kiehl'sov Ultra Light Daily Mineral Sunscreen SPF 50 od sto posto prirodno dobivenih minerala i nekomedogene formule kakvu posebno traže osobe s takvom kožom. On je i lagano toniran zbog čega će nježno „blurati“ kožu i ujednačiti ten. 

7 stvari koje možda niste znali o SPF-u

Koliko SPF-a treba nanijeti za adekvatnu zaštitu od sunca?

Iako često kažemo kako je „manje-više“ kada je u pitanju apliciranje proizvoda, to se nikako ne odnosi na kreme sa zaštitnim faktorom. Kako bismo sačuvali kožu od UVA i UVB zraka, potrebna nam je veća količina kreme. Da biste bili sigurni da ste na cijelo lice i vrat nanijeli dovoljnu količinu proizvoda, kremu nanesite na kažiprst i srednji prst cijelom dužinom, a to je otprilike ekvivalentno jednoj napunjenoj žlici. U suprotnom ćete sa zaštitnim faktorom 50 eventualno dobiti 25.

Koliko često kroz dan treba obnavljati zaštitu?

Ako se proizvoda nanese dovoljno i ispravno, ono će štiti onako kako je deklariran. Najlakše ćete izračunati po formuli iz prvog pitanja. No iz iskustva, većina osoba ipak ne stavlja preporučenu količinu pa da bi se umanjio rizik za zdravlje, preporuka je obnavljati svaka 2 sata, pogotovo ako se sunčamo, jako znojimo ili smo bili u moru ili bazenu. Kada su u pitanju Kiehl's zaštitni faktori koji imaju SPF 50, nanošenje u sklopu jutarnje rutine bit će dovoljno osim ako nije riječ o intenzivnom izlaganju suncu te bi u tom slučaju tijekom dana ipak trebalo nadograditi zaštitu.

Hoće li koža potamniti uz visoki faktor?

Koristeći visoki zaštitni faktor koža će svakako potamniti. Da, puno sporije ali i puno zdravije te će sama boja biti i puno dulje postojana. Ona super brzo stečena tamna boja kože koju dobijemo nakon što smo se bez zaštite izlagali suncu, nestat će onako brzo kako je i došla, a ono što koža time pretrpi ostavlja dugoročne posljedice, od veoma narušenog imuniteta i zdravlje kože pa do preuranjenog starenja. Možda će vas iznenaditi činjenica da samo 20% kože stari prirodnim putem, a ostalih 80%  znakova starenja čine, između ostaloga i sunčeve zrake. Zato iako svi volimo preplanuli ten, on se može postići i za kožu nježnijim načinom.

Može li se pocrveniti ako je oblačno?

7 stvari koje možda niste znali o SPF-uItekako se može! Oblaci mogu zavarati jer prekriju sunce i ne osjećate toliku vrućinu pa imate doživljaj da je blokiran utjecaj UV zraka, no 80% UVA zraka ipak prolazi kroz oblake. Slična zabluda vrijedi i za vodu. Kada plivate, iako osjećate osvježenje, refleksija UV zračenja na vodi i pijesku također je značajna. Važno je znati da opasnost od UV zraka ne prijeti samo izravno od Sunca, već da se jedan dio UV zračenja odbija i od tla.

Osim zaštite, koje su poželjne karakteristike kreme za sunčanje?

Lagana tekstura je jedan od najčešćih zahtjeva jer nitko ne voli teške, masne kreme, naročito u toplijem dijelu godine. Složit ću se s tim no ja preporučujem lagane teksture zbog onog što sam ranije spomenula - veće količine proizvoda kojeg moramo nanijeti za adekvatnu zaštitu. Uz laganu formulu to neće biti problem, niti ćete osjećati težinu. Recimo Kiehl'sov Ultra Light Daily UV Defense SPF 50 je iznimno lagan, iako uz zaštitu ima i karakteristike hidratantne kreme. Takva krema je prvenstveno SPF, a sekundarno hidratantna krema i obično ne trebate nanositi hidratantnu podlogu, a ako osjećate da vam koža ipak traži još hidratacije, bit će dovoljan lagani serum.

Zahtjeva naravno još ima dosta, od dodatnih sastojaka poput vitamina E koji štiti od slobodnih radikala i onečišćenja iz okoliša, do prilagodbe prema tipu kože. Tako će masnija i mješovita koža preferirati fluidne, najlaganije formule poput Aqua Gela iz spomenute linije Ultra Light Daily UV Defense, a normalna i suha koža traže formulacije obogaćene lipidima. Neki vole i tonirane kreme koje osim zaštite i hidratacije, također zamjenjuju i puder, takozvani 3-u1 proizvodi. Za takve klijente imamo CC kremu koja uz sve ranije navedeno ima i srednju moć prekrivanja.  

7 stvari koje možda niste znali o SPF-u

Ako niste sigurni koji zaštiti faktor odabrati, svratite  u najbližu Kiehl's prodavaonicu ili se javite putem Kiehl's društvenih mreža jer će vam Kiehl's savjetnici rado dati preporuku.

Kiehl’s, legendarni brand koji stoji iza brojnih visoko-kvalitetnih proizvoda za njegu kože i kose, specifičan je, osim po proizvodima, i po svojoj usluzi personaliziranih konzultacija i educiranju samih kupaca kako bi svatko, prije svega razumio potrebe svoje kože. Bilo da posjetite jednu od Kiehl's prodavaonica (u Arena Centru, Centru Cvjetni, City Center one West, City Center one Split i Supernova Zadar) ili ih kontaktirate putem društvenih mreža, možete računati na personaliziran pristup i savjete uz preporuku proizvoda.

Pročitaj još: Top 7 makeup proizvoda koji uključuju SPF faktor

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Sunscreen

  • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen

  • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel

  • Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense CC Cream

Povezane teme: lice, ljeto, Kiehl's, njega lica, cc krema, zaštita od sunca, kreme za zaštitu od sunca, krema za lice, SPF

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

,,Siren Eyes ’’ zanosni makeup trend s TikTok-a koji ćeš obožavati

Voliš i pratiš makeup trendove na društvenim mrežama? ,,Siren Eyes ’’ je novi trend s TikTok-a koji ćeš obožavati...