Adekvatna njega ruku poslije učestalog pranja

Iako se u posljednje vrijeme pravilno i redovito pranje ruku povezuje samo sa sprječavanjem širenja koronavirusa, pranje ruku je oduvijek predstavljalo najbitniju preventivnu mjeru i najjednostavniji i najefektniji način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti, kao što su gripa, prehlade, zarazne žutice i druge bolesti. Zato je važno saznati, usvojiti i nastaviti primjenjivati sva pravila vezana za pranje, dezinfekciju i njegu ruku koje ćeš pročitati u nastavku.

Adekvatna njega ruku poslije učestalog pranja

Redovito i pravilno pranje ruku

Najveći broj bolesti se širi putem prljavih ruku. Rukama na više načina možeš unijeti potencijalne uzročnike bolesti, i to dodirivanjem usta, nosa, sluznice oka, neke otvorene ranice ili oštećenja na koži. Osim toga, nečistim ili već kontaminiranim rukama možeš prenijeti iste te uzročnike bolesti i na hranu.

Redovito i pravilno pranje ruku s odgovarajućom njegom ruka poslije pranja je najbitniji način prevencije koji trebaš uvesti u svoju dnevnu rutinu. Ruke se ne peru samo kad su vidno prljave, već ih moraš prati i prije i poslije određenih radnji.

Adekvatna njega ruku poslije učestalog pranja

Prije

Peri ruke prije jela i pripreme hrane, dojenja ili hranjenja djeteta ili bilo kakvih aktivnosti s djecom (pogotovo novorođenčetom), prije dodirivanja usta, nosa ili očiju kao i kontakta s bolesnom osobom.

Poslije

Peri ruke poslije jela ili pripreme hrane, poslije uporabe toaleta, brisanja nosa, kašljanja ili kihanja, poslije kontakata s oboljelom osobom, poslije mijenjanja pelena, kao i po povratku doma poslije izlaska, iznošenja smeća i slično.

Pravilni postupak higijenskog pranja ruku

Prije početka pranja ruku skini prstenje, narukvicu i sat ako ih nosiš (bez obzira radi li se o zlatu, srebru ili bižuteriji), a potom smoči ruke pod mlakim mlazom vode i izbjegavaj previše vruću ili vrelu vodu jer ti ona može oštetiti kožu.

Najbolje je koristiti antibakterijski tekući sapun, ali ako više voliš koristiti onaj u čvrstom stanju samo vodi računa da ga uvijek poslije korištenja dobro ispereš i čuvaš na podlozi gdje će biti suh. Dobro nasapunaj i istraljaj ruke u trajanju od 20-30 sekundi, pazeći da obuhvatiš cijelu površinu ruku (dlan, nadlanicu, kožu između prstiju i područje ispod noktiju).

Adekvatna njega ruku poslije učestalog pranja

Dobro isperi ruke i osuši ih. Najbolje je sušiti ruke pomoću jednokratnih papirnih ubrusa. Ako već više voliš koristiti ručnik, onda se samo potrudi da taj isti ručnik ne koristiš i za lice i da ga često mijenjaš.

Dezinfekcija ruku

Dezinfekcija ruku pomoću dezinfekcijskih sredstava na bazi etil-alkohola ili izopropanola, poželjna je poslije pranja ruku, ali i u onim uvjetim u svakodnevnom životu, kad nam sapun i voda nisu dostupni ili nisu u tom trenutku u našoj blizini. Međutim, pripazi s njima i obrati pozornost na to koji koristiš jer je moguće da ti neka od dezinfekcijskih sredstava dodatno iziritiraju kožu.

Adekvatna njega ruku

Ruke se poslije učestalog pranja i uporabe dezinfekcijskih sredstava znatno suše, hrapavije i perutaju se a ponekad se dogodi da i svrbe i bole. Zato je neophodno da ih poslije svakog pranja hidratiziraš pomoću obnavljajućih krema za ruke, koje sadrže umirujuće i regenerirajuće sastojke.

Neki od tih regenerirajućih sastojaka su ulje avokada, sezama i eukaliptusa koje možeš pronaći u pojedinim kremama koje su namijenjene za izuzetno suhu kožu. Ovi sastojci pomažu oporavak i zaštitu kože koja je izuzetno suha, omekšavaju je i hrane.

Osim njih preporučamo ti i uporabu krema koje sadrže glicerin i niacinamid, koji će umiriti i obnoviti sigurnosnu barijeru kože i stvoriti nevidljivi sigurnosni sloj od pranja i trenja, kao i da ako već imaš suhu i ispucalu ruku isprobaš kreme koje sadrže javorov sok koji je poznat po ljekovitom djelovanjem.

Adekvatna njega ruku poslije učestalog pranja

Najbitnije od svega prilikom odabira kreme za ruke jeste da ti one gode, ali i da vidiš njihov pozitivni efekt na svojoj koži. Zato ti savjetujemo da klikom na sliku proizvoda ispod teksta naručiš neku od ovih najkvalitetnijih krema za ruke koje će ti sigurno goditi i koje su izuzetno efikasne.

Pročitaj još: Fluid za lice i njegove tajne

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Garnier Intensive Care Repairing

    Naručite odmah
  • Mixa Intensive Care Dry Skin

    Naručite odmah
  • La Roche-Posay Cicaplast Mains

    Naručite odmah
  • Kiehl's Ultimate Strenght Hand Salve

Povezane teme: njega , proljeće, Kiehl's, Garnier, dnevna njega, noćna njega, dnevna krema, Mixa, La Roche-Posay, Mixa, osjetljiva koža, Kiehl’s, njega tijela

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Milk manikura je trend sezone

Novi nail trend koji je zaokupirao društvene mreže je osvojio srca mnogih, nježna i sofisticirana estetika koja je kao kameleon koji se prilagođava ra...