Masna koža lica: Top 5 trikova za njegu

Masna koža lica je vrlo primjetna, a osim toga je i podložnija problematičnim promjenama kao što su krupne pore, zadebljana koža, prištići, miteseri i najupornije akne. Ovakvu kožu očito nije lijepo vidjeti i ako imaš masnu kožu, nažalost, na tvom licu se vjerojatno i oslikava pretjerani sjaj na središnjem području - na nosu i  čelu. Ako spadaš u one koje muči i vrlo često frustrira masna koža lica onda bi trebala znati i kako je pravilno njegovati.

Masna koža lica: Top 5 trikova za njegu

Zašto nastaje masna koža?

Masna koža nastaje zbog pretjeranog lučenja sebuma lojnih žlijezda. Sam proces lučenja sebuma je prirodan i može biti predisponiran genetskim ili nekim drugim faktorima. Do pretjeranog lučenja sebuma može doći ako imaš hormonskih problema, neuravnoteženo se hraniš i naravno, ako ne vodiš računa o redovitoj higijeni lica.

Njega masne kože lica

1.Koristi posebne preparate za čišćenje lica

Čišćenje lica, a naročito masne kože zahtjeva posebnu pozornost. Kao što jedan puder ne odgovara svakom tonu kože, tako se i sredstva za čišćenje i njegu lica moraju prilagoditi tvom tipu kože. Prije nego se odlučiš za kupovinu prvog proizvoda za lice koji ti padne pod ruku, prvo i obvezno se moraš uvjeriti da je namijenjen isključivo masnoj i problematičnoj koži. Preparati za tvoju kožu ne bi trebali biti agresivni pa dermatolozi preporučuju da ako imaš masnu kožu lica i prištiće koristiš micelarnu otopinu ili mlijeka za čišćenje koja se ispiru vodom i ne isušuju kožu.

Masna koža lica Top 5 trikova za njegu

2. Koliko često trebaš prati lice ako imaš masnu kožu?

Higijena masne kože lica također se razlikuje u odnosu na njegu drugih tipova kože. Ako misliš da ćeš se riješiti suvišne masnoće na licu učestalim pranjem lica onda griješiš! Možda će češće pranje lica privremeno učiniti da ti koža manje sjaji, ali vjeruj nam da ćeš na taj način samo sebi napraviti dugoročni problem i sve pogoršati još više. Pretjerano uklanjanje masnoće s lica samo će izazvati kontraefekt i lojne žlijezde će pokušavati nadoknaditi uklonjenu masnoću pa će se lučenje sebuma samo još više povećati. Kožu bi trebala čistiti nježno i to navečer.

Masna koža lica Top 5 trikova za njegu

3. Hidratacija je važna i kada imaš masnu kožu!

Ako si mislila da masnoj koži nije potrebna dodatna hidratacija jer je ionako masna i zbog toga si preskakala nanošenje hidratantne kreme, onda si griješila. Ovo je jedna od najvećih i najčešćih zabluda o masnoj koži. Masna koža se često počinje ljuštiti na površini što ponekada uzrokuje dermatitis i zato je neophodno koristiti hidratantnu kremu za masno lice i to s mat formulom.

Masna koža lica Top 5 trikova za njegu

4. Koristi odgovarajuću šminku  

Mada ti ne preporučujemo često šminkanje ako imaš masnu kožu, bilo bi dobro da, ako se ipak odlučiš za šminkanje, koristiš samo puder za masnu kožu. Oni puderi koji pružaju dugotrajan mat efekt i čine kožu glatkom, svilenkastom i mekom su najbolji tekući puderi za masnu kožu lica. Budući masna koža ima krupne pore, ne preporučujemo ti uporabu pudera u kamenu jer će on samo dodatno začepiti tvoje pore, što će kasnije rezultirati nastankom prištića.

Masna koža lica Top 5 trikova za njegu

5. Značaj cinka za njegu masne kože

Cink ima izuzetno važnu ulogu u tvom organizmu i neophodan je za njegovo normalno funkcioniranje. Također ima i značajnu ulogu u razvoju imunološkog sustava, te zarastanju rana.

Jesi li znala da je cink jedan od najčešćih mineralnih sastojaka u preparatima za njegu kože?

Cink smanjuje broj bakterija koje uzrokuju akne i suzbija upale na koži. Također ima utjecaj na prekomjerno razmnožavanje posebnih stanica kože koje dovode do nastanka mitesera. Cink uklanja masnoće odnosno višak sebuma na koži, otvara pore i eliminira crvenilo na koži. Zbog svih ovih koristi cinka za tvoju kožu predlažemo ti korištenje proizvoda za njegu kože koji ga sadrže.

Masna koža lica Top 5 trikova za njegu

Nadamo se da su ti ovi savjeti pomogli i da ćeš se odsad lakše boriti s problematičnom i masnom kožom.

Pročitaj još: Priprema kože za zimu: Njega lica

Za ovaj izgled preporučujemo

  • La Roche-Posay Serozinc

    Naručite odmah

Povezane teme: njega , njega lica

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrirajte se kako biste mogli ostaviti komentar

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Sprej za fiksiranje ili puder za fiksiranje, pitanje je sad!

Iako prije par godina nismo znali ništa o ova dva proizvoda, puder za fiksiranje i sprej za fiksiranje zauzimaju počasno mjesto u našem organizatoru š...