Piling za lice: Sve što trebate znati

Ako ste se ikada pitali kako pravilno njegovati svoju kožu (tko nije!?), sigurno ste naišli na nekolicinu informacija o pilinzima - od toga kako nisu namijenjeni osobama sa suhom kožom jer će ista reagirati, do toga kako oni s masnom kožom trebaju izbjegavati piling zbog potencijalnog osipa u obliku bubuljica. Odlučili smo razbiti predrasude o pilinzima i objasniti vam zašto zaslužuju postati (ili ostati) dio vaše rutine njege. Ako prvi put čujete za njih, evo što sve trebate znati o pilinzima:

Zašto treba raditi piling lica?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE💋UP (@_mymakeup__) on

Koža se prirodno regenerira svakih 28 dana i, u tom procesu, odumrle stanice se talože na površini kože i počinju je ,,gušiti’’. To dovodi do stvaranja mitesera, tj. nakupljanja sebuma i začepljivanja pora kod osoba s masnijom kožom, kao i ljuštenja kože kod onih sa suhom kožom. Osim toga, sprečava učinkovito djelovanje ostalih proizvoda koje nanosite, poput seruma i kreme, te njihovo prodiranje u dublje slojeve kože.

Što su mehanički, a što kemijski pilinzi i kako se koriste?

Mehanički pilinzi sadrže granule koje fizički otklanjaju sloj odumrlih stanica. Te granule mogu biti zrnca šećera, sitne sjemenke, kava ili prah koštica. Šećer je jedan od boljih sastojaka jer se ujedno i topi, a upravo tri vrste šećera se nalaze u novim L’Oréal Smooth Sugar pilinzima, kao i sjemenke kivija ili acai prah kako bi piling bio još učinkovitiji. Mehanički piling se nanosi na blago navlaženu i očišćenu kožu. S malo mlake vode potrebno ga je umasirati kružnim pokretima i potom isprati. Za one koji preferiraju još veći spa ugođaj, pravi izbor je maska s efektom pilinga koja sadrži tri gline i crvene alge. S druge strane kemijski pilinzi ,,tope’’ sloj odumrlih stanica i nanose se ovisno o formulaciji. Mogu biti u obliku tonika, seruma ili maske i uglavnom sadrže određeni postotak glikolne ili salicilne kiseline.

Koliko često treba raditi piling lica?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE💋UP (@_mymakeup__) on

Kao i uvijek, ključ je u umjerenosti. Prečesti pilinzi učinit će novonastale stanice izloženijima, a kožu preosjetljivom. U ekstremnim slučajevima, ovo može za posljedicu imati i ovisnost kože o pilingu te će i njezina samostalna regeneracija biti poremećena. S druge strane, agresivan piling par puta godišnje može jednako škoditi koži. Potrebno je pronaći ravnotežu. Kada su u pitanju mehanički pilinzi, preporučuje se upotreba pilinga jednom tjedno ili jednom u 10 dana. Ako je riječ o kemijskim pilinzima, ovisi o samoj formuli proizvoda, pa se tako serumi i tonici mogu koristiti svaki ili svaki drugi dan, dok je glikolne maske preporučljivo nanositi jednom u 10 dana.

Piling je neophodan dio rutine njege i savršen je korak u tjednoj spa rutini kada se opuštate i maksimalno trudite razmaziti svoju kožu. Ne zaboravite nakon pilinga nanijeti kremu ili masku za njegu lica - vaša koža će vam biti zahvalna.

Pročitajte još o: 5 proizvoda za njegu kože kojih se ne odričemo

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Loreal Paris Smooth Sugar Clear

  • Loreal Paris Smooth Sugar Glow

  • Loreal Paris Smooth Sugar Nourish

  • LOreal Paris Pure Clay Exfo Mask

    Naručite odmah

Povezane teme: njega , maske za lice

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Razbijamo mitove o retinolu

Vjerojatno si do sad čula bar jedan mit o retinolu, ali nisi bila svjesna da je u pitanju samo to – mit. Odlučili smo s tobom podijeliti mišljenja cer...