Savjeti dermatologa: Pravilna njega kože tijekom pandemije

Tijekom pandemije, prilagodili smo se novinama u svakodnevnom životu, ali i promjenama u našim higijenskim navikama, počevši od pojačanih mjera dezinfekcije, pa sve do nošenja rukavica i maski. Sve ove mjere, neminovno su ostavile posljedice na našoj koži. Zato ti u konzultaciji s priznatim stručnjakom, dermatologom, otkrivamo što sve obuhvaća pravilna njega tijekom pandemije i koje mjere prevencije se preporučuju u ovom periodu.

Savjeti dermatologa: Pravilna njega kože tijekom pandemije

Dermatolog, specijalist za kožne bolesti– dr Milica Marković

Dr Milica Marković je specijalist za kožne bolesti, s dugogodišnjim radnim iskustvom, gdje samo na nedeljnom nivou redovito viđa, savjetuje i liječi više od 150 pacijenata, a osim toga dobitnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih stipendija i nagrada iz ovog područja, a ujedno je i majka troje djece.

Savjeti dermatologa Pravilna njega kože tijekom pandemije

Zamolili smo liječnicu da nam malo bolje pojasni posljedice pridržavanja aktualnih mjera zaštite za našu kožu i koji su sve načini prevencije najbolji u ovom trenutku.

Njega kože ruku tijekom pandemije

Ako tvoja koža ruku nije bila ranije sklona isušivanju i perutanju, kao i neugodnom osjećaju zatezanja, sada se to možda promijenilo i ostavlja posljedice poslije pridržavanja adekvatnih mjera zaštite tijekom pandemije.

Učestalo i adekvatno pranje ruku, koje traje minimalno 20 sekundi, kao i uporaba alkoholnih i drugih dezinfekcijskih tekućina i gelova, glavni su razlog tome što su nam ruke sve suše, hrapavije, perutaju se, a nerijetko svrbe i bole. Pored ovoga, moguće je da koža ne bude samo iritirana uslijed djelovanja samih dezinfekcijskih sredstava i deterdženata već i da crvenilo i perutanje nikako ne prolaze bez uporabe lijekova kao što u slučaju kotaktnog ekcema.

Savjeti specijalista dr Milice Marković

Specijalist za kožne i spolne bolesti, liječnica Milica Marković savjetuje, u cilju sprečavanja isušivanja kože u kućnim uvjetima, pridržavanje pojedinih preventivnih mjera.

Na prvom mjestu je česta uporaba obnavljajućih krema koje gode tvojoj koži, a koje su na bazi pantenola, alantoina i drugih regenerirajućih i umirujućih sastojaka. Zato je važno da prilikom odabira kreme, na njezinom pakiranju pogledamo sastojke i potražimo među njima parafin, glicerin, proteine zobenog mlijeka i cold cream.

Savjeti dermatologa: Pravilna njega kože tijekom pandemije

Također je podjednako važno i pravilno brisanje ruku poslije pranja, jer to isključivo treba raditi tapkanjem ubrusom ili ručnikom, a ne agresivnim trljanjem. Ne zaboravi da ruke prije nanošenja kreme, dezinfekcijskog sredstva ili rukavica ruke moraju biti potpuno suhe!

Njega kože lica tijekom pandemije

Reakcija i iritacija kože na primjenu zaštitnih maski, kao i uslijed boravka u zatvorenom tijekom izolacije, ogleda se u pojavi blagog crvenila lica ili pogoršanjem već postojećih problema kože lica -akni, rozacee(kuperoze) i seboroičnog dermatitisa.

Savjeti specijalista dr Milice Marković

Svaka promjena rutine dovodi do senzacija, koje potiču dodirivanje lica ili maske rukama što trebaš izbjegavati. Zato je bitno održavati uobičajenu hidrataciju lica uz pomož hidratantnih krema, ali isto tako ne treba pretjerivati. Ne preporuča se ni nanošenje premasnih krema na već problematičnu kožu sklonu aknama, kako se stanje kože ne bi još više pogoršalo, kao ni nanošenje krema obogaćenih novim nepoznatim sastojcima na osjetljivu kožu, jer tako sam možeš smanjiti toleranciju kože na zaštitnu masku.

Nemoj zaboraviti umivati lice po povratku doma u „sigurnu zonu“. Predlaže se to raditi pomoću laganog gel čistaća za kožu, kao i sušenje laganim utapkavanjem uz pomoć ručnika.

Ako na licu već imaš crvenilo i osjećaj peckanja nakon pranja, odgovarajuća njega je uporaba krema iz kategorije „cica“ krema. One čuvaju i obnavljaju barijeru kože i po preporuci ih možeš koristiti sljedećih 3-7 dana, minimalno jednom dnevno.

Za koje promjene na koži se trebaš obratiti liječniku?

Savjeti dermatologa: Pravilna njega kože tijekom pandemije

Ako se dogodi da imaš bilo kakvo neprolazno stanje crvenila kože šaka s pukotinama ili pečatasto crvenilo lica i tijela, potrebno je kontaktirati dermatologa. S druge strane, urtikarija i točkasti osipi na tijelu uz povišenu tjelesnu temperaturu zahtijevaju neodgodivu konzultaciju s liječnikom.

Pročitaj još: Savjeti za oporavak umorne i blijede kože

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Mixa Intensive Care Dry Skin

  Naručite odmah
 • Mixa Cica-Cream

  Naručite odmah
 • Mixa Cold Cream

  Naručite odmah
 • Mixa Anti-Imperfaction Cleansing Gel

  Naručite odmah

Povezane teme: lice, Mixa, osjetljiva koža, njega tijela, njega tijela, problematična koža, čišćenje lica, njega lica

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Obradujte nekoga 8. ožujka: Najbolji beauty pokloni za Dan žena

Smatramo da žena uvijek treba podržati ženu i zato je Dan žena idealna prilika da drage osobe u svom životu obradujemo pažljivo odabranim poklonom...