Što su proširene pore na licu i kako ih smanjiti

Što su proširene pore?

Što su proširene pore na licu i kako ih smanjiti

Kako bismo “neprijatelja” bolje razumjeli, moramo ga upoznati. Što su ustvari proširene pore? Pore su mali otvori na koži kroz koje se oslobađa sebum i znoj. Također, pore su povezane s folikulom dlake. Kad dođe do nekog od mogućih poremećaja u ovom  malom otvoru na koži, mogu se pojaviti proširene pore. Iako proširene pore nisu medicinski problem, nego više estetski, postoje slučajevi koji mogu doveti do infekcije i upalnog procesa. Kao problem tada se javljaju proširene pore i ožiljci, akne, mitiseri…

Zašto nastaju proširene pore?

Uzroci za uvećane, odnosno proširene pore mogu biti:

- akne i mitiseri

- povećano lučenje sebuma, a posljedice mogu biti i proširene pore i masna koža

- oštećenja uzrokovana sunčevim zracima

- neadekvatna njega lica

Kako ukloniti proširene pore?

Prije nego nađemo najbolje rješenje za proširene pore, hajmo provjeriti tvoju dnevnu rutinu za njegu kože. Jer je adekvatna njega prvi korak koji rješava proširene pore i akne. Pomoću odgovarajuće njege, proširene pore se mogu smanjiti.

Što su proširene pore na licu i kako ih smanjiti

Ukoliko je tvoja koža masna, biraj preparate za čišćenje lica na bazi gela, a kremasti su namijenjeni normalnoj i suhoj koži. Dobro čišćenje lica kod tretmana proširenih pora važan je korak, jer su uvećane pore “otvorenije” za ulazak prljavštine, ostataka šminke i ostalih vanjskih utjecaja. A začepljena pora je problematična pora!

Piling lica jednom u dva tjedna je preporuka, ali biraj manje invazivne eksfolijatore.

Pronaći adekvatnu hranjivu ili hidratantnu kremu nije uvijek lako, ali važan je dio tretmana proširenih pora. Hranjive, masnije kreme namijenjene su normalnoj i suhoj koži (koju rijetko “muče” proširene pore i akne), ali i tada više tijekom zimskih mjeseci. Hidratantne kreme i one sa manje ulja adekvatnije su za ljeto i za masniju kožu, i ako imaš problem s proširenim porama vjerojatno će ti više odgovarati. Dnevna krema treba sadržati zaštitni faktor.

Ako do sad nisi probala, savjetujemo ti da isprobaš glinenu masku. Možeš ju koristiti jednom do dva puta tjedno, ali ne istog dana kad radiš piling, jer može biti previše agresivno za kožu.

Kako bi cijeli organizam, pa i tvoja koža bili zdravi, moraju biti dobro hidratizirani. A jedan od odličnih načina za hidratiziranje kože je: kolutovi krastavca na licu!

U borbi protiv proširenih pora pomoći će ti dobra njega:

- Preparati za čišćenje lica na bazi vode, gel preparati

- Piling lica

- Odgovarajuća krema za lice (sa zaštitnim faktorom)

- Glinena maska povremeno

- Hidratacija

Što ne treba raditi?

Baš kao i ono što možemo napraviti, od pomoći može biti ono što nećemo napraviti. Zaboravi na losione za lice koji u sebi sadrže ulja. Ali nisu od pomoći ni ona sredstva za čišćenje lica koja u sebi sadrže sapune ili salicilnu kiselinu, jer korištenjem na svakodnevnom nivou mogu dovesti do pretjeranog isušivanja kože, što neće riješiti proširene pore. Piling je efikasan ako se umjereno koristi – ne češće od jednom tjedno. Jasno je da ne treba ići na spavanje sa šminkom na licu, to samo može dodatno zakomplicirati problem. I pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati proširene pore, stoga na sunce ne trebaš izlaziti bez zaštitnog faktora.

Lijek za proširene pore

Kao što se iz teksta može vidjeti, ne postoji jedan lijek za proširene pore koji može riješiti problem. Pristup rješavanju problema mora biti cjelovit. Pronalaženje dobre dneve rutine i promjena loših navika, osnova je za borbu sa proširenim porama.

Ukoliko proširene pore i akne potraju, postanu uporni problem, vjerojatno je vrijeme da se posavjetuješ sa dermatologom i provjeriš postoji li neki upalni proces na koži.

Pročitaj više: Proizvodi gelaste teksture u sklopu njege: zašto ih isprobati

Za ovaj izgled preporučujemo

 • La Roche-Posay Micellar Water Gel

  Naručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar H Hydrating Cleansing Cream

  Naručite odmah
 • L'Oréal Paris Dermo Extraordinary Clay Purify Mask

  Naručite odmah
 • Vichy Normaderm Triple Action 3 en 1 Cleanser

  Naručite odmah
 • Vichy Slow Age SPF 30

  Naručite odmah
 • La Roche-Posay Ultrafine Scrub For Sensitive Skin

  Naručite odmah
 • Vichy Normaderm

  Naručite odmah
 • Vichy Aqualia Thermal Rich

  Naručite odmah

Povezane teme: lice, njega , maske za lice, vitamin C, njega lica

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Skidanje šminke: sve što trebate znati

Možda niste znali, ali ako jedno veče ne skinete potpunu šminku, posljedice mogu biti velike i dugotrajne....