Tajne tvoje kože: 10 činjenica o mikrobiomu

Tajne tvoje kože: 10 činjenica o mikrobiomu

Jesi li ikada čula za mikrobiom? Čak i ako jesi, vrijeme je da osvježiš svoje znanje jer što više znaš o svojoj koži, bolje ćeš je njegovati. Vjerovala ili ne, svaki čovjek nosi minijaturni ekosustav bakterija, gljivica, virusa i ostalih mikroorganizama. Taj cijeli svijet naziva se mikrobiom, a na svakom kvadratnom centimetru kože nalazi se između jednog milijuna i jedne milijarde mikroorganizama. Ovo znači da kada brineš o koži, brineš i o ovom ekosistemu! Predstavljamo ti 10 činjenica o mikrobiomu koje moraš znati!​

 

1.Mikrobiom je jedinstven.

Mikrobiom na tvojoj koži je jedinstven, baš kao i otisak prsta. No, za razliku od otiska prsta, ne rađamo se s mikrobiomom. Faktori poput spola, godina, klime i načina života utječu na razvoj osobnog kožnog mikrobioma.

2.Mikrobiom je težak!

Sljedeći put kada pomisliš da imaš koji kilogram viška, sjeti se da mikrobiom u prosijeku teži između 1.3 i 2.2 kg! Dakle, za taj kilogram viška nije kriva čokolada ili burek, već mikrobiom!

3.Na sebi nosiš čitav ekosistem.

Tvoje tijelo je poput jedinstvenog planeta sa svojim oceanima, šumama, pustinjama i prašumama, gdje svaki dio ima svoj mikrobiomski profil. Svako suho, masno ili vlažno područje tvog tijela ima drugačije karakteristike, kao da su različiti kontinenti na jednom planetu.

4.Mikrobiom utječe na društveni život.

Iako ovo zvuči potpuno ludo, znanstvenici svakoga dana pronalaze nove uloge mikroba na našem tijelu. Tako su pronašli soj koji se zove Toxoplasma Gondii, koji, ako ga imate u većim količinama, pomaže da budete društveniji i stiliziraniji.

5.Neravnoteža mikrobioma dovodi do problema.

Mikrobiom ne stvara probleme dok ne dođe do neravnoteže. Znanstvenici su potvrdili da osobe koje imaju problema s upalnim kožnim problemima poput dermatitisa, akni, psorijaze ili rozacee često imaju poremećen kožni mikrobiom.

6.Mikrobiom vlada našim tijelom.

Odnos tjelesnih i bakterijskih stanica u ljudskom tijelu je 1:10, što znači da su bakterije „gazde“ ljudskog organizma.

7.Neke bakterije smiruju kožu.

Neke bakterije su odgovorne za upalne procese, ali neke smiruju kožu i donose joj neophodan mir. Znanstvenici su otkrili da određene vrste bakterija stimuliraju lučenje proteinske molekule Interleukin 10 koji je poznat po umirujućem učinku i drži upalne procese pod kontrolom.

8.Mikroorganizama je više nego zvijezda.

Na ljudskoj koži ima tisuću milijardi mikroorganizama što je deset puta više nego što ima zvijezda na Mliječnoj stazi!

9.Mikrobiom kontrolira organizam.

Osim što je odgovoran za kožna stanja, mikrobiom igra ulogu i u probavi, regulira imunološki sustav, sprečava bolesti, pomaže u zarastanju rana, razvoju mentalnih sposobnosti pa čak i u razvoju emocija.

10.Mikrobiom je borac.

Bakterije koje žive na tvojoj koži konstantno se bore s napadačima poput gljivica koje izazivaju atletsko stopalo i druge neugodne infekcije.

Pročitaj još i: Micelarna voda – Blagodat za osjetljivu kožu lica

Za ovaj izgled preporučujemo

  • Toleriane Sensitive

    Naručite odmah

Povezane teme: njega

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Najbolje kreme za njegovane ruke tijekom zime

Naše ruke su zimi izložene hladnoći, pa su sklone sušenju i perutanju. One su vrlo često u kontaktu s vodom izložene raznim sapunima i deterdžentima k...