Vodič za kupnju: Što mora sadržavati tvoja krema za sunčanje

Zadnjih godina puno se govori o štetnim utjecajima sunca, ali i određenih sastojaka i jedinjenja koja se nalaze u proizvodima za sunčanje. U današnje vrijeme, dokaz o tome koliko je neka krema dobra i sigurna mogao bi se mjeriti i njenim utjecajem na životnu sredinu. Više nije dovoljno napraviti formulu koja štiti kožu od oštećenja, nego je isto tako važno da ona ima i što manji utjecaj na planet. Zato moraš znati kako odabrati kremu za sunčanje koja će odgovarati tvojoj koži, ali i povoljno utjecati na životnu sredinu.

Vodič za kupnju: Što mora sadržavati tvoja krema za sunčanje

SPF - značenje

Sun Protection Factor (SPF) je “mjera” koja označava koliko dugo možeš ostati na suncu, a da ne izgoriš - bez zaštite do 10 minuta, a uz kremu faktora 30 čak do 300 minuta (30 puta duže nego kad si bez zaštite, naravno, samo pod uvjetom da je redovito nanosiš na tijelo). Proizvodi s oznakom SPF 15 blokiraju oko 94% UVB zraka, oni s oznakom SPF 30 oko 97%, a s oznakom SPF 50 blokiraju oko 98% UVB zraka. Izlaganje suncu bez zaštitne kreme dovodi do oštećenja kože i ubrzavanja starenja, stoga ti savjetujemo da što prije nabaviš kremu sa zaštitnim faktorom.

Kako se koristi SPF faktor

Dermatolozi savjetuju korištenje SPF-a tijekom cijele godine, ali ljeti faktor mora biti puno viši (između 30 i 50). Krema se nanosi 20-30 minuta prije izlaska na sunce kako bi se stigao formirati zaštitni sloj na koži.

Vodič za kupnju: Što mora sadržavati tvoja krema za sunčanje

Ako si tijekom cijelog dana izložena sunčevom zračenju, obnavljaj slojeve na svaka dva sata bez obzira na to koji faktor koristiš, a ako ulaziš u vodu, i češće od toga. Kremu za tijelo nemoj nanositi na lice, jer je tu koža puno osjetljivija i zahtijeva posebnu njegu. U suprotnom ćeš zamastiti kožu, začepiti pore i napraviti odličnu podlogu za stvaranje bubuljica.  SPF obavezno nanesi prije šminke, a za usne koristi balzam za usne s UV zaštitom.

Krema za sunčanje treba sadržavati:

Pri kupnji, važno je odabrati kremu koja štiti i od UVB i UVA zračenja, a takve kreme obično sadrže kemijske i mineralne filtere. Biraj proizvode koji sadrže mineralne filtere koji stvaraju fizičku barijeru na koži i tako osiguravaju dobru zaštitu, stabilni su pod utjecajem sunca i ne prodiru kroz kožu, a odbijaju UV zrake s kože. Evo i koji su to sastojci:

- Titan dioksid – mineral za zaštitu kože, blokira ultraljubičasto zračenje, posebno je pogodan za osjetljivu kožu.

- Cink oksid - sastojak koji stvara barijeru na koži i odbija UV zrake. Efikasan, vrlo dugo traje, a posebno je popularan zbog svog protuupalnog djelovanja.

- Avobenzon - pruža odličnu zaštitu, a ne prodire u organizam.

- Meksoril SX - blokator širokog spektra. Vodootporan je, vrlo stabilan na suncu i ne iritira kožu.

- Retinol palmitat - Oblik vitamina A koji pored anti-age djelovanja sprječava pojavu opeklina od sunca.

- Vitamin E - Čuva kožu od sunčevih zraka, iritacija i preranog starenja.

- Glicerin - Štiti od vanjskih utjecaja i čuva zdrav izgled kože.

- Shea butter – Hrani i hidratizira kožu, čuva vlagu, smanjuje upalu, pomaže proizvodnju kolagena, smanjuje bore, čini kožu nježnijom i sjajnijom.

Make-up preporuka: Ambre Solaire

Kad pogledamo spisak sastojaka koje krema za sunčanje treba sadržavati, možemo ti preporučiti samo jedan brend – Ambre Solaire. Garnier Ambre Solaire linija proizvoda za zaštitu kože od štetnih sunčevih zraka, brine o cijeloj obitelji još od 1935. godine. U okviru Ambre Solaire ponude, naći ćeš brojne proizvode za zaštitu od sunca, ali i njegu kože poslije sunčanja. Tu su mlijeko za sunčanje, ulje za sunčanje, proizvodi specijalno kreirani za osjetljivu kožu i još puno proizvoda koji će sačuvati tvoju kožu od štetnog zračenja, a u isto vrijeme i brinuti o njoj. Ambre Solaire proizvodi sadrže najnaprednije UV filtere, koji štite od UVA i UVB zračenja, što ga čini brendom broj 1 u Europi kad se radi o zaštiti osjetljive kože.

Vodič za kupnju: Što mora sadržavati tvoja krema za sunčanje

100% organski UV filteri

Kako je misija Garnier-a da zaštiti kožu najnaprednijim filterima, tako je tu i odgovornost prema zaštiti životne sredine. Od nedavno, UV filterima je pripisan negativan utjecaj na koralje u oceanima – navedeni su kao jedan od razloga za izbjeljivanje koralja. Zato  Garnier Ambre Solaire proizvodi sadrže isključivo 100% organske UV filtere koji su sigurni za morski svijet.

Zadnjih godina, veliki problem u oceanima je izbjeljivanje koralja, koje se najviše pripisuje globalnom zatopljenju. Baš zato je Garnier i počeo s korištenjem 100% organskih UV filtera. Ovi filteri su i testirani, kako bi se sa sigurnošću znalo da nemaju negativan utjecaj na morski svijet. Nakon pet tjedana kontakta s koraljima, utvrđeno je da organski UV filteri koji se nalaze u Ambre Solaire proizvodima nemaju negativan utjecaj na koralje, morske ježeve, alge, niti na morske bakterije. 100% organski UV filteri postaju preduvjet sigurne kupnje i naša obveza prema budućim generacijama. Uz to, kako bi još više poštovao životnu sredinu, Garnier u izradi Ambre Solaire proizvoda koristi što je više moguće recikliranih materijala, a i sama pakiranja ovih proizvoda su pogodna za reciklažu!

Vodič za kupnju Što mora sadržavati tvoja krema za sunčanje

Stoga, Ambre Solaire ne brine samo o tvojoj koži, nego i o morskom svijetu, ali i životnoj sredini uopće!

Hoćeš li sada malo više obratiti pozornost na etiketu kreme za sunčanje? Piši nam u komentarima!

Pročitaj više: Hidratantni Gel Hyaluronic Aloe Jelly: fuzija aloe vere i hijaluronske kiseline

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30

  Naručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Kids High Protection Lotion SPF 50+

  Naručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Protection Lotion 50+

  Naručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced After Sun

  Naručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Ideal Bronze SPF 30

  Naručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Very High Protection

  Naručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire Golden Protect Protective Oil SPF 10

  Naručite odmah
 • Garnier Ambre Solaire After Sun Soothing Hydrating Lotion

  Naručite odmah

Povezane teme: njega , proljeće, ljeto, Garnier, zaštita od sunca, kreme za zaštitu od sunca, Garnier Ambre Solaire, osjetljiva koža, SPF

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Uradi sama: Kako uvijek imati blistavo, a ne masno lice

Za blistav ten i savršeno glatku kožu nisu jedino rješenje photoshop i skupi kozmetički tretmani...