Zašto je važno koristiti proizvode odgovarajuće pH vrijednosti

Čitajući članke vezane za njegu kože, sigurno si više puta naišla na čuveni spoj riječi - pH vrijednost kože, koji se spominje kad se bliže objašnjavaju problemi s kožom, bilo da je ona problematična, masna i sklona bubuljicama, bilo da se radi o normalnoj koži kod koje treba očuvati pH vrijednost kože, ili čak i onda kad se navode karakteristike nekih preparata za čišćenje lica. Ali, jesi li se ikad zapitala zašto se kratica pH toliko spominje i što ona predstavlja, kao i to što je u stvari pH vrijednost kože?

 

pH vrijednost – značenje

Kratica pH, nastala je od latinskog izraza potentia hydrogenii, a predstavlja skalu koja mjeri kiselost i lužnatost neke otopine, odn. koncentraciju ion vodika u nekoj otopini.

Sama skala kreće se od 0 do 14, gdje 0 označava najkiseliju sredinu, 7 neutralnu, a 14 najalkalniju sredinu. Dakle, pH vrijednost nam omogućava da pravimo razliku između kiselina i baza i obilježavamo ih prema jačini.

 

pH vrijednost kože i njen značaj

Sve što sadrži vodu ima neku pH vrijednost, pa tako i tvoja koža ima svoju pH vrijednost, jer sama površina kože sadrži vodu. Specijalnim mjerenjem kiselih supstanci koje se nalaze u znoju, sebumu i rožnatim stanicama, dokazano je da je optimalna pH vrijednost kože 5,5 pH. A što to u stvari znači?

Vrijednost kože koja iznosi 5,5 pH predstavlja optimalnu sredinu za razvijanje prirodne mikroflore na koži ali ona isto tako predstavlja i zaštitni sloj kože, takozvani kiseli omotač kože, čija je osnovna uloga odbijanje štetnih mikroorganizma i negativnih utjecaja iz okoline.

Ako je netaknuta pH vrijednost kože, odnosno ako je optimalna i iznosi 5,5 pH, onda će tvoja kože biti zaštićena i od infekcija, od iritacija, isušivanja i alergija i također će omogućiti bržu regeneraciju kože. Optimalna pH vrijednost kože također utječe i na razlaganje znoja koji, kao što znaš ako se pretjerano zadržava, može izazvati neugodne mirise tijela.

Kao što vidiš značaj optimalne pH vrijednosti kože nikako nije zanemarljiv i zato je jako važno da naučiš očuvati optimalnu pH vrijednost kože.

 

Kako se oslabi ili ošteti pH vrijednost kože

Ovaj pH zaštitni sloj kože moguće je oštetiti ili oslabiti, ako koristiš preparate za kožu čija je pH vrijednost veća od normalne pH vrijednosti kože, ili koji imaju neutralnu pH vrijednost 7. Ako nisi znala sapun također može oštetiti barijeru tvoje kože, jer voda sa sapunom obično ima pH vrijednost od 8 do 12, zato svoje lice bolje čisti pomoću drugih sredstava koji imaju pH vrijednost približnu pH vrijednosti tvoje kože.

Na smanjenje pH vrijednosti kože također mogu utjecati određene supstance kao što su: soda bikarbona, jabučni ocat i limun, ali i zagađivači, patogeni, deterdženti, sredstva za čišćenje, kao i “tvrda voda” iz česme koja je karakteristična za naša područja.

 

Kako sačuvati optimalnu pH vrijednost kože

Kako bi sačuvala optimalnu pH vrijednost kože, potrebno je voditi računa o tome kakve preparate koristiš za njegu. Nemoj koristiti proizvode koji imaju prenisku ili previsoku pH vrijednost, kako ti koža ne bi postala ranjiva, perutava, suha, sklona kožnim bolestima, promjenama u pigmentaciji, masna i bubuljičava. Najbolje je birati proizvode koji odgovaraju tvojoj pH vrijednosti kože, a naročito ako je tvoja koža osjetljiva.

Zato ti preporučujemo da za uklanjanje šminke i ostalih nečistoća s lica isprobaš MIXA micelarne vode s fiziološkom pH 5,5 otopinom čija je pH vrijednost identična pH vrijednosti kože i koje su formulirane pod nadzorom dermatologa, tako da ne narušavaju prirodnu barijeru kože, odn. njenu optimalnu pH vrijednost.

 

Pored toga što će one uspješno sačuvati tvoju prirodnu barijeru kože, u prodaji možeš naći i baš onu odgovarajuću micelarnu vodu za svoj tip kože, obogaćenu posebnim aktivnim sastojcima te se razlikuju sljedeće MIXA micelarne vode:

1. Micelarna voda Optimal-Tolerance za normalnu i osjetljivu kožu protiv iritacija – obogaćena pantenolom

2. Micelarna voda Anti-Imperfection za problematičnu kožu protiv nesavršenosti – obogaćena pročišćavajućim cinkom

3. Micelarna voda Anti-Dryness sa suhu kožu, protiv isušivanja kože – obogaćena hidratizirajućim glicerinom

4. Micelarna voda Anti-Redness (anti-irritation) za kožu sklonu crvenilu i iritacijama - obogaćena umirujućim alantoinom

Sad kad znaš koliko je bitna pH vrijednost kože za tvoj zdraviji i ljepši izgled, nadamo se da ćeš više obratiti pozornost na sastav proizvoda koji koristiš prilikom njege.

Pročitaj još: Vodič za mame: kozmetika za bebe

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Mixa Micellar Water Anti-Dryness

  Naručite odmah
 • Mixa Micellar Water Anti-Irritations

  Naručite odmah
 • Mixa Micellar Water Anti-Imperfection

  Naručite odmah
 • Mixa Micellar Water Optimal Tolerance

  Naručite odmah

Povezane teme: lice, njega , dnevna njega, noćna njega, Mixa

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Tissue maske za lice. Jesi li probala novi trend? Instant ljepotu iz vrećice

Hidratacija lica je neophodna tijekom čitave godine, ali krema za lice više nije jedini proizvod na tržištu. Novi trend su tissue maske za lice....