Zatvoreni komedoni

Sigurno si na internetu i u sekcijama časopisa o njezi kože vidjela da se za određeni proizvod za njegu kože, kaže kako je nekomedogeni, ali mada si intuitivno mogla zaključiti da je to pozitivni opis koji se vjerojatno odnosi na neku dobrobit kože, vjerojatno nisi bila u potpunosti sigurna što točno označava. Zato smo mi tu, kako bi razjasnili sve nedoumice.

Pojam nekomedogeni, usko je povezan s takozvanim komedonima na koži. A sad ćeš konačno saznati i više o tome što su komedoni, kako se javljaju zatvoreni komedoni i kako se tretiraju.

Što su komedoni?

Zatvoreni komedoni

Ako imaš masni tip kože i imaš lice sklono bubuljicama i miteserima, sigurno si se srela i s komedonima, a da to nisi ni znala. Iako nisu tako neugodni kao upaljene bubuljice, oni se uglavnom pojavljuju na istim mjestima kao i bubuljice – dakle najviše na čelu i na bradi, ali i drugim dijelovima lica te nerijetko i po leđima, vratu i grudima.

Javljaju se već u pubertetu, ali ako imaš problematičnu kožu, mogu biti prisutni na tvom licu i tijekom odrasle dobi.

Komedoni su ona tvrda i mekana ispupčenja na koži, slična bubuljicama, ali koja nisu bubuljice. Postoje dvije vrste komedona:

1. Otvoreni komedoni – tebi poznatiji kao miteseri

2. Zatvoreni komedoni – bijeli komedoni sa zatvorenim folikulom, koji mogu prerasti u akne

Kako se zatvoreni komedoni javljaju i zašto nastaju

Zatvoreni komedoni se za razliku od mitesera crne boje koji nastaju na površini kože, stvaraju ispod kože. Nastaju onda kad se u porama višak sebuma pomiješa s mrtvim stanicama kože i ostane zarobljen tamo. Kako nisu na samoj površini kože, tako nisu ni u dodiru sa zrakom te su zato predstavljeni kao tvrda ispupčenja bijele boje ili boje kože na tvom licu, veličine do 3 mm.

Postoji više razloga zbog kojih mogu nastati zatvoreni komedoni, a između ostalih tu su utjecaj hormona, korištenje nekih lijekova, uporaba komedogenih proizvoda u njezi lica, stres, pretjerivanje s eksfolijacijom lica, vanjska onečišćenja i mnogi drugi faktori.

Zatvoreni komedoni

Upozorenje! Njih ne trebaš istiskati ni cijediti kao mitesere, jer su pore na tom mjestu zatvorene te možeš samo još pogoršati situaciju i napraviti nepotrebne ožiljke na licu.

Kako spriječiti nastanak zatvorenih komedona na licu?

I kod ovog problema s kožom vrijedi isto pravilo kao i kod ostalih problema s kožom, svakodnevna pravilna njega kože lica je neophodna. Ako je budeš pravilno čistila, tako  ćeš konstantno uklanjati višak sebuma s lica, pa tako i spriječiti nastanak komedona na svom licu.

Kad kažemo svakodnevna pravilna njega, to znači da i s pretjeranim čišćenjem, odnosno previše agresivnim čišćenjem lica, umjesto da ukloniš višak sebuma s lica, možeš stimulirati pojačanu proizvodnju sebuma i samo pogoršati stanje svoje kože.

Lice tretiraj samo blagim sredstvima provjerenih brandova, koja su isključivo namijenjena rješavanju problema masne i problematične kože i na kojima je naznačeno da su nekomedogeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vichyhrvatska #vichyhrvatska (@vichyhrvatska) on

Već imaš komedone na licu – Kako ih riješiti?

Ishrana

Najvažnije je uvesti neke promjene u svojoj prehrani. Zato ti preporučujemo da smanjiš ili skroz izbjegavaš unošenje šećera i masti, kao i mliječnih proizvoda, ali i jako začinjenu hranu.

U svoju prehranu uvrsti konzumiranje hrane bogate vitaminom A.

Kozmetika i makeup

Vrijeme je da pregledaš dobro svoju kozmetičku torbicu i izbaciš apsolutno sve preparate koji sadrže bilo kakva ulja. Izbjegavaj korištenje teške šminke, koja zatvara pore i obavezno uklanjaj šminku s lica prije spavanja.

 

Kako ti izlaziš na kraj s masnom i problematičnom kožom i različitim oblicima komedona na licu?

Piši nam u komentarima!

Pročitaj još: Ulje za lice: sve što ste željeli znati

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Vichy Normaderm Phytosolution Double-Correction Daily Care

  Naručite odmah
 • Vichy Normaderm Phytosolution Intensive Purifying Gel

  Naručite odmah
 • Vichy Mineral Micellar Water Combination To Oily Skin

  Naručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar A.I.

  Naručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar Gel

  Naručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar Micellar Water Ultra

  Naručite odmah
 • La Roche-Posay Effaclar H

  Naručite odmah
 • La Roche-Posay Toleriane Sensitive Le Teint Creme

  Naručite odmah

Povezane teme: lice, njega , Vichy, dnevna njega, noćna njega, La Roche-Posay

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Makeup trendovi koje nam diktiraju društvene mreže

Makeup je u 2022. godini doživio pravu renesansu, a što nas to uzbudljivo čeka u 2023. godini...