Karl Lagerfeld – ikona stila: Sloboda kao vrhunac luksuza

Rođen je 1933. godine u Hamburgu kao Karl Oto Lagerfeld. Bez obzira na to što je potekao iz bogate i ugledne obitelji, nerijetko je krio svoje podrijetlo, ali i godine. U Pariz je emigrirao još kao mladić, a čim je modna industrija ugledala skice vunenih kaputa koje je dizajnirao, njegov vrtoglavi uspon u kolijevci visoke mode više nitko nije mogao zaustaviti!

Lagerfeldovu karijeru obilježio je rad u tri velike modne kuće. Brendove kojima je pretila opasnost da postanu zastarjeli i dosadni, učinio je izvanvremenskim! Malo šljokica i moderni krojevi zaslužni su što njegova odjela od tvida i danas vrijede za najtraženija na svijetu.

 

Visoka moda na ulicama

Karl Lagerfeld zaslužan je za to što je pop kultura našla svoje mjesto i u modi. Vrećaste traperice i upadljivi makeup izazvali su potpuni šok javnosti i modnih kritičara u Parizu kada su se u njima prošetale legendarne manekenke Kate Moss, Carla Bruni i Naomi Campbell.

Zahvaljujući Lagerfeldu, visoka moda je izašla na ulice. Pomjerao je granice i išao ispred vremena, bio je društveno angažiran te su se kroz njegove kreacije jasno čitale poruke u vezi s klimatskim promjenama, modernim feminizmom…

 

Šetnja po Kineskom zidu

Kada su zapadni dizajneri započeli “juriš” na istok, Karl je bio taj koji ga je predvodio. Godinama je planirao, a onda i realizirao modnu reviju na Kineskom zidu “tešku” preko 10 milijuna dolara - 88 kreacija (broj koji se u Kini dovodi u vezu s prosperitetom), puno odjevnih predmeta crvene boje (za sreću) i naravno, kineske manekenke – prizor koji će ljubitelji mode pamtiti zauvijek!

Knjige kao jedan od najbitnijih dijelova života modne ikone

Karl Lagerfeld obožavao je i knjige, a imao je vlastitu kolekciju od više od 300 tisuća naslova. Knjige su bile vrlo bitan dio života poznatog kreatora, jer su izvor onoga što je Karla najviše interesiralo – znanja. “Samo jedna stvar me zaista interesira, a to je znanje – ne radi razmetanja, konverzacije ili diskusije. Ja nikad ne diskutiram”, objasnio je dizajner. Zato ne čudi što je Karl snimao kampanje za svoje kreacije upravo u vlastitoj biblioteci, specifičnoj po tome što su knjige naslagane horizontalno, za razliku od ostalih biblioteka, gdje su knjige poredane uspravno. Kako je sam rekao, razlog za to je praktičnost – naslov je lakše pročitati kada je knjiga položena, a ne uspravna.

Upečatljiv i nezaboravan look

Kao što vjerojatno i znaš, Karl Lagerfeld uvijek je bio dosljedan sebi i nije mijenjao svoj vizualni identitet! Od 1976, pa sve do smrti, nosio je istu “pompadour” frizuru, bijele košulje s visokom kragnom, crne sakoe, kravate, crne čizme, naočale za sunce, rukavice bez prstiju i svjetlucave broševe.

 

Za sebe je govorio

Osim što je smatrao da je prijatan prema ljudima s kojima radi, isticao je kako u svijetu mode to nije čest slučaj. Suradnike je doživljavao kao obitelj, a mnogi su čitav radni vijek proveli isključivo radeći za njega.

Protivio se tome da kreatori stavljaju svoja imena pored imena svoje firme. “Ako je kolekcija dobra, ljudi će znati tko ju je kreirao. A ako nije dobra? Možda je bolje da ne znaju.”

Za njega je sloboda oduvijek bila vrhunac luksuza. Bio je perfekcionista, ali nije volio odugovlačenje.

Imao je običaj da citira slavnu Billie Holiday: "Tako je lako zapamtiti, ali tako teško zaboraviti". Za razliku od nje, Lagerfeld je, po vlastitom priznanju, teško pamtio, a lako zaboravljao.

Citati i modna pravila Karla Lagerfelda

- Svi smo mi pomalo Karl.

- Naočale za sunce su kao sjena za oči, s njima sve izgleda lijepo.

- Elegancija je stav. Način kretanja.

- Zadrži najbolje, ostalo zaboravi.

- Ako želiš izgledati savršeno, a imaš samo običnu, skromnu odjeću, fokusiraj se na makeup i frizuru! Oni moraju biti besprijekorni, jer ćeš tako ostaviti puno bolji dojam nego da na sebi imaš skupu odjeću.

- Ne možeš "lažirati" chic, ali možeš biti chic kad nosiš lažno krzno!

- Razmišljaj ružičasto, ali je nemoj nositi.

- Crna je, baš kao i bijela, najbolja boja. Obe izgledaju fantastično s dodatkom neke boje kao što je crvena.

- Donji dio trenirke je znak predaje. Kada svakodnevno nosiš trenirku znat ćeš da si počeo gubiti kontrolu nad svojim životom.

 

Uvijek drugačiji od drugih

Karl Lagerfeld oduvijek je gledao samo u budućnost, a odbijao je razmišljati o prošlosti. Zato se družio s mladim ljudima i posjećivao tulume. U provod je posebno volio odlaziti s Kaiom Gerber (18) kćer Cindy Crawford, s kojom je prošle godine lansirao zajedničku kolekciju. Ovaj legendarni kreator, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu mode, a sve što je dizajnirao i dalje je sinonim za stil.

Pročitaj više: Jesi li spremna za tekući ruž s mirisom macarons kolačića?

Povezane teme: poznati, stil, trend , stil , moda , Karl Lagerfeld

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Ženski parfemi: Top 6 mirisa koji će obilježiti ovo proljeće

Vrijeme je da teške zimske parfeme zamijeniš laganim notama koje rasterećuju, motiviraju i mirišu na proljeće...