Međunarodni dan ruževa: slavimo omiljeni makeup proizvod

Danas proslavljamo International Lipstick Day, dok se prisjećamo kako je uljepšavanje žena izgledalo nekad i sad i koliki je utjecaj na žene, ruž za usne ostavio u povijesti.

Međunarodni dan ruževa: slavimo omiljeni makeup proizvod

Povijest ruža za usne

Nanošenje boje na usne počelo je puno prije nego što su oni pakirani u ova krasna pakiranja, koja staju u svaku žensku torbu.

Povijest ruževa za usne datira još od vremena drevne Sumerske civilizacije, kada su se pravile boje za usne od usitnjenog dragog kamenja i latica raznobojnog cvijeća, dok su kod drevne Egipatske civilizacije kao glavne sastojke ruža za usne koristili zgnječene bube, smolu i cvjetni ekstrakt. Kasnije su glavne sastojke ruža drugih civilizacija činili: glina, morske alge, bobice, neki minerali, potom i pčelinji vosak. Možeš li danas zamisliti neki od ovih sastojaka na svojim usnama?

U srednjem vijeku, čak se i crkva pobunila protiv uspona ovog kozmetičkog proizvoda kojem žene nisu mogle odoljeti te je žene koje su koristile ruževe optuživala za vještičarenje i kažnjavala ih. Međutim, kao što ni žene nisu dozvoljavale kroz povijest da budu sputavane u svojim odlukama, pravima i mišljenju, tako je i ovo mračno doba završeno, protivljenjem jedne žene na tronu, kraljice Engleske, Elizabete I, koja je ruž za usne vratila na zasluženo mjesto u povijesti.

Međunarodni dan ruževa: slavimo omiljeni makeup proizvod

Ruž za usne se potpuno uzdigao

Nova era je otpočela! Žene su bile slobodne da uljepšavaju usne, naglašavaju svoje osmjehe i govore sa samopouzdanjem.

Nedugo potom, ruž za usne je osvojio i poznate ličnosti, koje su prenijele svoje oduševljenje diljem svijeta i raširile pomamu za ovim proizvodom. Crveni ruž je naročito osvojio ženska srca i postao je simbol senzualnosti, profinjenosti i glamura.

Kao što vidiš, u turbulentnim vremenima, ruž za usne se potpuno uzdigao i premašio sva zastarjela gledišta i raširio se među svim društvenim slojevima, postajući tako simbol ženske ljepote, ali i ravnopravnosti spolova. Njegova moć je s emancipacijom žena od tada bila samo u konstantnom porastu. Taj, nekad osporavan i zabranjivan makeup proizvod, ubrzo je postao i nezaobilazni dio outfit-a zaposlenih žena u mnogim kompanijama, a naročito u avio-kompanijama.

Međunarodni dan ruževa: slavimo omiljeni makeup proizvod

Današnja formula ruža za usne

Nekada su formule ruža bile kratkotrajne i usne su se morale često mazati ružem, kako bi se boja održala. Isto tako, ruževi su se lako razmazivali i nerijetko lijepili usne, ostavljajući onaj neugodni trag skupljenog ruža na njima.

U današnje vrijeme su tehnologije kreiranja ruževa za usne sve inovativnije te pored mat i sjajnih formula, ruževi za usne mogu biti postojani tijekom cijelog dana, ne razmazuju se i ne lijepe se. Najveće inovacije ostvarene su na polju razvoja tekućih mat ruževa. Tržište su preplavili tekući ruževi najrazličitijih nijansi i još veći broj trendova koji ih prati.

Ruž za usne se odavno ne koristi samo u svrhe uljepšavanja, nego on predstavlja i pravi izraz nečijeg stava. Crvena, više nije jedina nijansa ruža koja predstavlja hrabrost, bunt i izražen stav. Boje ruževa su intenzivnije i raznovrsnije, mat formule proizvoda su dugotrajnije i upečatljivije, a neki ruževi Maybelline New York brenda imaju čak i aplikator u obliku strijele koji ti garantira fantastičnu preciznost, prilikom nanošenja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maybelline New York (@maybelline) on

Proslavi i ti International Lipstick Day i razveseli sebe!

Brend Maybelline New York je spremio poseban način za obilježavanje ovog dana i razveselit će te danas s čak 40% popusta na sve njihove ruževe koje naručiš isključivo preko web shopa Bazzar. Zato ne čekaj ni sekundu, nego požuri i klikom na neki od proizvoda na kraju članka razveseli sebe.

Međunarodni dan ruževa: slavimo omiljeni makeup proizvod

S kojom bojom ruža ti izražavaš svoj stav? Piši nam u komentarima!

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Superstay Matte Ink Heroine

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Made For All Pink For Me 376

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Ink Crayon-Seek Adventure

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Shine Compulsion

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Vivid Matte Nude

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Fatal Red

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Ruž za usne Color Sensational Powder Matte 35

  Naručite odmah
 • Maybelline New York x Puma SuperStay Matte Ink Lipstick Unstoppable

  Naručite odmah

Povezane teme: šminka, usne, ruž, stil, crveni ruž , sjajilo za usne , usne , mat , trend , večernja šminka , dnevna šminka , stil , moda , nude

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Probali smo sjajilo za usne obogaćeno hijaluronskom kiselinom koje će ti biti omiljeno ovog ljeta!

Jesi li čula za trend glaziranih usana? Ovaj trend će biti posebno popularan tijekom ljeta, a uključuje samo jedan proizvod – sjajilo za usne...