Međunarodni dan ruževa: slavimo omiljeni makeup proizvod

Danas proslavljamo International Lipstick Day, dok se prisjećamo kako je uljepšavanje žena izgledalo nekad i sad i koliki je utjecaj na žene, ruž za usne ostavio u povijesti.

 

Povijest ruža za usne

Nanošenje boje na usne počelo je puno prije nego što su oni pakirani u ova krasna pakiranja, koja staju u svaku žensku torbu.

Povijest ruževa za usne datira još od vremena drevne Sumerske civilizacije, kada su se pravile boje za usne od usitnjenog dragog kamenja i latica raznobojnog cvijeća, dok su kod drevne Egipatske civilizacije kao glavne sastojke ruža za usne koristili zgnječene bube, smolu i cvjetni ekstrakt. Kasnije su glavne sastojke ruža drugih civilizacija činili: glina, morske alge, bobice, neki minerali, potom i pčelinji vosak. Možeš li danas zamisliti neki od ovih sastojaka na svojim usnama?

U srednjem vijeku, čak se i crkva pobunila protiv uspona ovog kozmetičkog proizvoda kojem žene nisu mogle odoljeti te je žene koje su koristile ruževe optuživala za vještičarenje i kažnjavala ih. Međutim, kao što ni žene nisu dozvoljavale kroz povijest da budu sputavane u svojim odlukama, pravima i mišljenju, tako je i ovo mračno doba završeno, protivljenjem jedne žene na tronu, kraljice Engleske, Elizabete I, koja je ruž za usne vratila na zasluženo mjesto u povijesti.

 

Ruž za usne se potpuno uzdigao

Nova era je otpočela! Žene su bile slobodne da uljepšavaju usne, naglašavaju svoje osmjehe i govore sa samopouzdanjem.

Nedugo potom, ruž za usne je osvojio i poznate ličnosti, koje su prenijele svoje oduševljenje diljem svijeta i raširile pomamu za ovim proizvodom. Crveni ruž je naročito osvojio ženska srca i postao je simbol senzualnosti, profinjenosti i glamura.

Kao što vidiš, u turbulentnim vremenima, ruž za usne se potpuno uzdigao i premašio sva zastarjela gledišta i raširio se među svim društvenim slojevima, postajući tako simbol ženske ljepote, ali i ravnopravnosti spolova. Njegova moć je s emancipacijom žena od tada bila samo u konstantnom porastu. Taj, nekad osporavan i zabranjivan makeup proizvod, ubrzo je postao i nezaobilazni dio outfit-a zaposlenih žena u mnogim kompanijama, a naročito u avio-kompanijama.

 

Današnja formula ruža za usne

Nekada su formule ruža bile kratkotrajne i usne su se morale često mazati ružem, kako bi se boja održala. Isto tako, ruževi su se lako razmazivali i nerijetko lijepili usne, ostavljajući onaj neugodni trag skupljenog ruža na njima.

U današnje vrijeme su tehnologije kreiranja ruževa za usne sve inovativnije te pored mat i sjajnih formula, ruževi za usne mogu biti postojani tijekom cijelog dana, ne razmazuju se i ne lijepe se. Najveće inovacije ostvarene su na polju razvoja tekućih mat ruževa. Tržište su preplavili tekući ruževi najrazličitijih nijansi i još veći broj trendova koji ih prati.

Ruž za usne se odavno ne koristi samo u svrhe uljepšavanja, nego on predstavlja i pravi izraz nečijeg stava. Crvena, više nije jedina nijansa ruža koja predstavlja hrabrost, bunt i izražen stav. Boje ruževa su intenzivnije i raznovrsnije, mat formule proizvoda su dugotrajnije i upečatljivije, a neki ruževi Maybelline New York brenda imaju čak i aplikator u obliku strijele koji ti garantira fantastičnu preciznost, prilikom nanošenja

Proslavi i ti International Lipstick Day i razveseli sebe!

Brend Maybelline New York je spremio poseban način za obilježavanje ovog dana i razveselit će te danas s čak 40% popusta na sve njihove ruževe koje naručiš isključivo preko web shopa Bazzar. Zato ne čekaj ni sekundu, nego požuri i klikom na neki od proizvoda na kraju članka razveseli sebe.

 

S kojom bojom ruža ti izražavaš svoj stav? Piši nam u komentarima!

Za ovaj izgled preporučujemo

 • Maybelline New York Superstay Matte Ink Heroine

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Made For All Pink For Me 376

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Superstay Ink Crayon-Seek Adventure

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Shine Compulsion

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Vivid Matte Nude

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Color Sensational Fatal Red

  Naručite odmah
 • Maybelline New York Ruž za usne Color Sensational Powder Matte 35

  Naručite odmah
 • Maybelline New York x Puma SuperStay Matte Ink Lipstick Unstoppable

  Naručite odmah

Povezane teme: šminka, usne, ruž, stil, crveni ruž , sjajilo za usne , usne , mat , trend , večernja šminka , dnevna šminka , stil , moda , nude

Registrirajte se / Prijavite se

Makeup recommends

Podeli radost sa nekim! KIEHL’S X MADE BY RADIO praznična kolekcija je stigla!

Ove godine poseban poklon čeka te iza vrata u Kiehl's radnjama u ograničenom izdanju stiže nam praznična kolekcija, vreme je da počneš sa odbrojavanje...