Svi misteriji crvenog ruža

Istock

 

Hashtag  #RedLipstick (crveni ruž) na Instagramu  u ovom trenutku ima  čak 1.465.849 postova! 

Pokušajte s bilo kojom drugom bojom ruža i naići ćete na drastično manji broj.

I same riječi karmin i ruž (rouge )-  potiču zapravo od naziva za jednu nijansu jarko crvene boje.

Crveni ruž odavno je postao  kontroverzni simbol ženske snage, manipulacije, otmjenosti, dekadencije, glamura, zavođenja, dominacije, skrivanja, otkrivanja…

Moć mu je neosporiva.

Što li se krije u toj prenaglašenoj boji prirodnih usana? I kako je sve počelo?

Smatra se da su žene Mezopotamije prve izmislile ruž, tj. neku njegovu primitivnu verziju u vidu mrvljenog poludragog kamenja kojim su ukrašavale usne.

Neće vas iznenaditi da je upravo Kleopatra prva razumjela snagu crveno obojenih usana, a da bi tu boju dobila nije se ustručavala zgnječiti pokojeg mrava ili nekog drugog insekta. Ok, neke su žrtve za ljepotu morale pasti… (#Cleopatra)

Zavodljive usne gejše, smanjene ružem krvavo crvene boje i specifičnog oblika, krile su mnogo toga:  od identiteta žene do velikih tajni japanskih bogataša  koje su zabavljale (#geysha)

Boreći se za pravo glasa na ulicama New Yorka, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, pripadnice čuvenog pokreta za ženska prava Suffragates  – nosile su crveni ruž (#suffragetes ). Tako je on postao i jedan od jasnih feminističkih simbola.

Izgleda da se jedan od najvećih zločinaca svih vremena, Adolf Hitler, plašio moći crvenog ruža, budući je zabranio da ga posjećuju dame koje su bile “napadno našminkane, nosile crveni ruž i imale nalakirane nokte”.

Prve filmske zvijezde nosile su izrazito tamne nijanse crvenog ruža, budući je jedino tu boju oko tadašnje kamere moglo prepoznati. Nešto kasnije, velike dive poput Merlin Monroe (#MerilinMonroe) učinile su  crveni ruž toliko popularnim da ga je pedesetih godina u Americi nosilo čak 95% žena!

foto : Maybelline New York

Brojne današnje  zvijezde, poput  Dite Von Teese,  Taylor Swift i Gwen Stefani, čvrsto se  drže crvenog ruža kao svog zaštitnog znaka (#DitaVonTeese #TaylorSwift #GwenSteffany), a evo i što o njemu misle:

“Visoke potpetice i crveni ruž učinit će da prema vama osjete božansko strahopoštovanje” - Dita Von Teese

“Po mom mišljenju, ljepota je kada se osjećaš dobro u svojoj koži. To, ili jako dobar crveni ruž.” – Gwyneth Paltrow

“Nikada se ne udaljavam od crvenog ruža. Vjerojatno mislim da moje lice izgleda lošije bez njega.” – Taylor Swift

Crveni ruž je, dakle, čista klasika. Koliko god se sporadično pojavljivali trendovi nekih drugih boja, niti jedan nije prijetnja zbacivanju s trona ovog kralja među ruževima. Taj će “podići” svaku odjevnu kombinaciju, baš kao i vaše samopouzdanje, ako zatreba.

Nepogrešiv i u najformalnijim prilikama, poželjan i u najintimnijim trenucima. 

Može biti pogrešan izbor jedino ako ga nepravilno nanesete. Ali bez brige, i za to imamo rješenje. Samo kliknite ovdje.

Povezane teme: usne, ruž, crveni ruž

0/5
Samo ulogovani korisnici mogu da ocenjuju

Komentari ( 0 )

Registrirajte se kako biste mogli ostaviti komentar

Registrirajte se

Registrirajte se / Prijavite se